Φ. Καραβίας: Ο «κόφτης» μπορεί να συμβάλλει στην αξιοπιστία για την προσέλκυση νέων επενδύσεων

Της Στεφανίας Σούκη

«Είμαστε τώρα σε μία θετική συγκυρία που μας επιτρέπει τη βάσιμη αισιοδοξία ότι θα λάβει τέλος μία εκκρεμότητα που παρατάθηκε υπερβολικά και έριχνε την σκιά της στην οικονομία».

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Eurobank Ergasias A.E. Φωκίων Καραβίας, πρίν από λίγο, απευθυνόμενος στους τουριστικούς

φορείς κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. «Ο αυτόματος μηχανισμός περιστολής των δαπανών του Δημοσίου, είναι ένα βήμα, το οποίο η Ελλάδα έπρεπε να είχε κάνει πρίν από πολλά χρόνια, αποτρέποντας τα σωρευτικά ελλείμματα. Εστω και τώρα, η ύπαρξη ενός συστήματος που θα επιβάλλει την τήρηση δημοσιονομικών προδιαγραφών, θα συμβάλλει στην αύξηση της αξιοπιστίας και την άρση της αβεβαιότητας εντός κι εκτός Ελλάδας, ώστε να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων, απαραίτητη περισσότερο από ποτέ στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία.

Με βάση τα στοιχεία της Eurobank, το απόθεμα ξένων επενδύσεων από το 2007 έως σήμερα έχει μειωθεί κατά 48%- «χάσαμε σχεδόν τις μισές επενδύσεις μέσα στην κρίση. Για να καλυφθεί ένα τέτοιο κεφαλαιακό κενό, θα πρέπει να υπάρξει εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ομίλου, προσθέτοντας ότι ειδικά ο τουριστικός κλάδος μπορεί να προσελκύσει ποσά ίσως και πάνω από 100 δισ. ευρώ σε σχετικά μικρό χρονικό ορίζοντα έως και 5 έτη.

«Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι, κράτος, επιχειρηματίες και τράπεζες. Από την πλευρά της Πολιτείας είναι τουλάχιστον παρήγορο ότι γίνονται βήματα στις αποκρατικοποιήσεις (π.χ. τα αεροδρόμια), ωστόσο θα πρέπει να επιταχυνθούν κι άλλες διαδικασίες (π.χ. το Ελληνικό).

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο ρόλο στο κομμάτι των νέων επενδύσεων, όπου υπήρξαν συμφωνίες- πιλότοι στο τέλος του προηγούμενου χρόνου».
Οι «κόκκινες» τουριστικές επιχειρήσεις

Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε και στο παράδοξο των θετικών επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού μέσα στην κρίση σε αντιδιαστολή με την κακή χρηματοοικονομική εικόνα πολλών τουριστικών επιχειρήσεων.

«Μία δυσάρεστη διαπίστωση είναι ότι η χρηματοοικονομική εικόνα πολλών τουριστικών επιχειρήσεων δεν αντικατοπτρίζει την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει ο κλάδος κατά τη διάρκεια της κρίσης: Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια του κλάδου κινούνται στα ίδια επίπεδα με άλλους κλάδους που έχουν δεχθεί πολύ μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Εστω κι αν το πρόβλημα δεν είναι γενικευμένο- εστιάζει σε ορισμένους ομίλους- παρόλ’ αυτά παραμένει πρόβλημα. Στη Eurobank δεν αποτελεί πρώτη μας επιλογή η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων τουριστικών επιχειρήσεων, ωστόσο πρέπει να βρούμε βιώσιμες λύσεις και να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις με νέα κεφάλαια. Ως τράπεζα, έχουμε τις λύσεις αλλά χρειάζεται και η συνεργασία των επιχειρηματιών του κλάδου και η συμβολή νέων επενδυτών. Αν δεν μπορούμε να βρούμε από κοινού μία λύση, φοβάμαι ότι θα πρέπει να κινηθούμε σε λύσεις που δε θέλει καμία πλευρά.

Η είσοδος νέων κεφαλαίων από τους ίδιους τους επιχειρηματίες ή από νέους μετόχους είναι μία από τις λύσεις την οποία θα στηρίξουμε.

Στον όμιλο της Eurobank, το 2015, μία χρονιά με μεγάλη στενότητα ρευστότητας, διατηρήσαμε τη ροή χρηματοδότησης στον τομέα του τουρισμού σε νέες επιχειρήσεις, ενώ προχωρήσαμε και σε νέες εκταμιεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, εντός του 2015 εγκρίναμε νέες χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ οποιοδήποτε νέο έργο είναι βιώσιμο και δημιουργεί αξία, είμαστε έτοιμοι να το χρηματοδοτήσουμε.

Επιπλέον, αναδιαρθρώσαμε συνολικές οφειλές 100 εκατ. ευρώ, ενώ με τη συμμετοχή νέων επενδυτών και νέου management υπήρξαν παρεμβάσεις σε μονάδες στη Σαντορίνη και τη Ρόδο».

Keywords
Τυχαία Θέματα