Ευρωζώνη: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις ο σύνθετος ΡΜΙ

Σημάδια ανοδικού μομέντουμ καταγράφει η οικονομία της Ευρωζώνης για το δ' τρίμηνο, καθώς σημειώνονται υψηλά πολλών ετών σε όλους τους βασικούς δείκτες για την παραγωγή, τη ζήτηση, την απασχόληση και τον πληθωρισμό τον Νοέμβριο, γεγονός που υποστηρίζει την κίνηση της ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα να ανακοινώσει την επέκταση του προγράμματός της.

Η ευρωζώνη έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία για το 2017, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να υπερβαίνουν αυτούς των άλλων μεγάλων οικονομιών, και οι μελλοντικοί δείκτες να υποδηλώνουν πως η ανάκαμψη εξακολουθεί να έχει ορμή.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα και οι τιμές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών, ενώ η μεγαλύτερη συσσώρευση μη ολοκληρωμένων εργασιών για πάνω από μια δεκαετία έκανε τις εταιρείες να προσλάβουν προσωπικό και μάλιστα με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 17 ετών.

Ο σύνθετος PMI Ευρωζώνης της IHS Markit αυξήθηκε στις 57,5 μονάδες τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την προσωρινή εκτίμηση από 56 τον Οκτώβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο τυ 2011. Τα στοιχεία αυτά θέτουν την οικονομία σε τροχιά για το καλύτερο τρίμηνο από τις αρχές του 2011.

Ο PMI μεταποίησης αυξήθηκε με ρυθμό που είχε ξεπεραστεί μόνο άλλη μια φορά, τον Απρίλιο του 2000.

Ο ΡΜΙ υπηρεσιών σημείωσε άνοδο στις 56,2 μονάδες από τις 55 μονάδες του Οκτωβρίου, και υπερέβη τις εκτιμήσεις για αύξηση στις 55,1 μονάδες

Ο Δεκέμβριος φαίνεται εξίσου ότι θα είναι μήνας θετικών εξελίξεων. Ένας νέος επιχειρηματικός δείκτης σημείωσε άνοδο στις 56,9 μονάδες από τις 56,6 μονάδες, σε νέο υψηλό επταετίας, και ο Williamson δήλωσε πως ο ΡΜΙ, εάν διατηρηθεί, υποδηλώνει ανάπτυξη 0,8% στο δ΄ τρίμηνο.

«Θεωρούσαμε ότι έχουμε φτάσει στο peak εδώ και κάποιους μήνες, επομένως αυτό είναι έκπληξη. Πρόκειται για μια πολύ ευρεία ανάκαμψη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.

Keywords
Τυχαία Θέματα