Ευρωπαίος αξιωματούχος: Μεταξύ 2% και 3% το ελληνικό πλεόνασμα το 2016

Το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει επιτύχει η Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 2% και 3% του ΑΕΠ για το 2016, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει, ανώνυμα, Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Σε περίπτωση που η πρόβλεψη αυτή επαληθευθεί τότε θα διαψευσθεί πλήρως η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο έχει προβλέψει ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους το ελληνικό

πρωτογενές πλεόνασμα δεν ξεπέρασε το 0,9% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας η Ελλάδα έχει δεσμευθεί ότι θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος «οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να κυμανθεί κοντά στο 3,5%, με τα επίσημα στοιχεία να δίνονται στη δημοσιότητα τον ερχόμενο μήνα.

«Η Κομισιόν και οι Θεσμοί εξετάζουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και μέχρι στιγμής καταλήγουν στο μετριοπαθές συμπέρασμα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 2% και 3% του ΑΕΠ. Σαφώς αυτό θα είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αναφορικά με τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις – συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων των αεροδρομίων Θεσσαλονίκης και Αθήνας – ο ίδιος αξιωματούχος προέβλεψε ότι θα φθάσουν στα 2,4 δισ. ευρώ φέτος και στα 1,9 δισ. ευρώ το 2019. Αντίθετα η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται, για εφέτος, έσοδα ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Όσο για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που έχει, ήδη, τεθεί σε εφαρμογή, εκτιμάται ότι θα επιφέρουν εξοικονόμηση 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και 2,5% του ΑΕΠ έως το 2025, σύμφωνα πάντα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα