Ευρωπαίος αξιωματούχος: Καμία σημαντική απόφαση δεν θα ληφθεί στο Eurogroup

του Ιωάννη Αντύπα

Το μέγιστο δυνατόν που μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα στο επικείμενο Eurogroup είναι το «κλείσιμο» της ημερομηνίας για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, όπως υποστήριξε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα,

στο Eurogroup της Δευτέρας θα εξεταστεί η κατάσταση της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων και θα καταγραφεί η πρόοδος, χωρίς όμως να αναμένει οποιαδήποτε συνολική πολιτική απόφαση πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αναφορικά με το θέμα της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών ο αξιωματούχος τόνισε πως «αυτό που περιμένουμε είναι στη καλύτερη των περιπτώσεων και με σαφή πρόοδο τις προηγούμενες ημέρες οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στο ποιες είναι οι συνθήκες για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα έτσι ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Τα δύο ανοικτά θέματα που παραμένουν προς συζήτηση και ορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση επιστροφής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σχετίζονται με τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας και με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Όπως, όλα, δείχνουν, όμως τα στελέχη της Ευρωζώνης δεν βιάζονται, με τον αξιωματούχο να ξεκαθαρίζει πως υπάρχει μια αρκετά μεγάλη διαδικασία μετά την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών η οποία δεν τελειώνει με την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement).

Με την επίτευξη ενός SLA τη σκυτάλη θα παραλάβει το Euroworking Group το οποίο στη συνέχεια θα προετοιμάσει το Eurogroup, το οποίο και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις. Δεν εκτιμά όμως πως θα γίνει κάποιο έκτακτο Eurogroup, καθώς υπάρχουν αρκετά Eurogroup μέχρι τον Ιούλιο και η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ως τότε.

Παρόλα αυτά θεωρεί πως το να περιμένουμε και να περνάει ο χρόνος «σε αντίθεση με το καλό κόκκινο κρασί, η οικονομία δεν βελτιώνεται».

Ο αξιωματούχος εξήγησε πως το ζήτημα σήμερα είναι να υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής για την προνομοθέτηση των μέτρων και έπειτα οι λεπτομέρειες των στόχων θα αποσαφηνιστούν όταν τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέψουν στην Αθήνα (όπως για παράδειγμα τα μέτρα 2% του ΑΕΠ).

Ουσιαστικά το ακριβές ύψος των μέτρων που θα κληθεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνία θα κριθεί από το κατά πόσο η δημοσιονομική υπεραπόδοση των μέτρων για το 2016 προκύπτει από μέτρα με μη επαναλαμβανόμενη απόδοση ή από μέτρα που θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση και στα επόμενα χρόνια.

Για τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης είναι σημαντικό να διαπιστωθεί κατά πόσο η υπεραπόδοση των μέτρων εκπίπτει από εφάπαξ έσοδα, τα οποία δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου, ή από μόνιμα φορολογικά έσοδα. Στη συνέχεια ο αξιωματούχος συμπλήρωσε πως αναμένει να αποτελεί ένα μείγμα των δύο.

Keywords
Τυχαία Θέματα