Ευρωπαίοι υπουργοί: Πρέπει να αποδείξουμε την αλληλεγγύη μας στους Έλληνες για το προσφυγικό

Στη σημερινή επίσκεψη του στην Ελλάδα, μαζί με πέντες Ευρωπαίους ομολόγους του αναφέρθηκε ο Ιταλός υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Sandro Gozi, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι προτεραιότητες είναι να δούμε πως η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας αλλά και η απόφαση για στήριξη της Ελλάδας για το προσφυγικό -προς το κοινό μας συμφέρον- άρχισαν να εφαρμόζονται. Θέλουμε

να καταλάβουμε, με τις συναντήσεις μας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης, πώς προχωρεί η όλη εφαρμογή και αν χρειάζεται επιπλέον στήριξη και δράση και σε ποιους τομείς», τόνισε ο Sandro Gozi.

«Είμαι πεπεισμένος, άλλωστε, ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης είναι κοινά, άρα πρόκειται και για δικά μου σύνορα. Κατά συνέπεια, πρέπει να αποδείξουμε κοινό ενδιαφέρον, αλλά και αλληλεγγύη. Η επίσκεψη αυτή, πέντε υπουργών ευρωπαϊκών θεμάτων (Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Σλοβακίας και Μάλτας –σ.σ. στην αντιπροσωπεία συμμετέχει επίσης και ο Μπερτ Κούντερς, υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ) έχει, συγχρόνως, λειτουργική και συμβολική σημασία, για μια Ευρώπη, η οποία επιτέλους αντιμετωπίζει μαζί, κοινά προβλήματα», προσέθεσε ο στενός αυτός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι.

Σε σχέση με τη στάση της κυβέρνησης της Βιέννης και τις προβλέψεις της για πιθανή, μεγάλη μεταναστευτική πίεση στα ιταλοαυστριακά σύνορα, ο Sandro Gozi δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Όλοι θα έπρεπε να δείξουν μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης. Δεν μας προκύπτουν ούτε οι μεγάλοι αριθμοί, αλλά ούτε και η πιθανή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα σύνορα με την Ιταλία, στις οποίες αναφέρθηκαν μέλη της αυστριακής κυβέρνησης.

Θεωρούμε ότι πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις που εντείνουν την ανησυχία, ενώ συγχρόνως, πρέπει να επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας στα εξωτερικά σύνορα. Η απάντηση στην κρίση, δεν είναι η δημιουργία εσωτερικών συνόρων ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ένωσης, αλλά η καταβολή προσπάθειας για την επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει σε ένα ευρωπαϊκό αστυνομικό σώμα των εξωτερικών συνόρων. Πρέπει να επικεντρωθούμε και στην εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η πολυσύνθετη, όσο και αναγκαία αυτή συμφωνία, να αποδειχθεί αποτελεσματική. Το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεν δημιουργείται, σίγουρα, προβάλλοντας -κάθε δυο ημέρες- όλο και νέες απαιτήσεις».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την επικείμενη επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Λέσβο, ο υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Sandro Gozi υπογράμμισε:

«Κάνουμε ό,τι μας είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε στην έκκλησή τους. Πάμε στην Ελλάδα ως μέλη πέντε ευρωπαϊκών κυβερνήσεων -είναι μια πρωτοβουλία της ολλανδικής προεδρίας- με σημείο αναφοράς την αλληλεγγύη. Προσπαθούμε, δηλαδή, να ερμηνεύσουμε άμεσα και το μήνυμα του Ποντίφικα και του Οικουμενικού Πατριάρχη. Η επίσκεψη τους θα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Και επαναλαμβάνω ακούραστα, επίσης, ότι με την κρίση των προσφύγων, η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να γίνει ο πραγματικός εαυτός της: μια Ένωση αξιών, βασικών αρχών, με το αναγκαίο θάρρος για την οικοδόμηση υπερεθνικών πολιτικών».

Keywords
Τυχαία Θέματα