Ευρωπαϊκή λύση για το χρέος

Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ποιός θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όμως πολύ δύσκολα μπορεί να περιμένει σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πλευρά. Και αυτό γιατί η πλήρης δημοσιοποίηση των θέσεών του, όπως έγινε χθες από το Bloomberg με προβλέψεις για έκρηξη του χρέους στο 293,8% του ΑΕΠ το 2060

μπορεί να διαθέτει γενναιόδωρες προτάσεις όμως η ευρωπαϊκή πλευρά κινείται σαφώς πιο συντηρητικά.

Η Γερμανία που με σφραγίδα Σόιμπλε φαίνεται ότι γίνεται ο κεντρικός διαχειριστής του ελληνικού προγράμματος και στο χρέος περιμένει να περάσει η κυβέρνηση από το τεστ υλοποίησης και ενδεχόμενης προσαρμογής του προγράμματος στο οποίο κατέληξε μετά από 17 μήνες, για να έχει τα απαραίτητα εχέγγυα.Το ΔΝΤ ζητά από την πλευρά του πράγματα που φαίνονται εξαιρετικά ελπιδοφόρα όπως η σταθεροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5%.Οπως επίσης και οι επιμηκύνσεις κατά 17 χρόνια της περιόδου χάριτος των τοκοχρεολυσίων των δανείων του ΕFSF-έχει ήδη δοθεί 10ετης περίοδος χάριτος- και 20 χρόνια αυτών των διμερών δανείων,τα δάνεια του ΕSM είναι μικρότερα.

Αντίστοιχα γενναιόδωρες είναι και οι επιμηκύνσεις λήξεων των διμερών κατά 40 χρόνια και του EFSF κατά 24.Το βασικό σενάριο του ΔΝΤ φέρνει για πρώτη φορά το χρέος κάτω από το 120% του ΑΕΠ ΤΟ 2030!

Από το 2011 οπότε ξεκίνησε η πρώτη προσπάθεια αναδιάρθρωσης και ακολούθησε το PSI, μπαίνουμε και πάλι στον κύκλο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με τους πιστωτές να συγκεντρώνονται πια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εκφράζει την Ευρωζώνη και δευτερευόντως την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ μπορεί να είναι χρήσιμο στην κυβέρνηση για τις προσδοκίες που δημιουργεί,όμως αυτά που ζητάει την σοκάρουν. Επίσης το ΔΝΤ ζητά πράγματα που αφορούν τα κεφάλαια της Ευρωζώνης.

Η Bank of America στην χθεσινή της έκθεση μεταξύ άλλων προέβλεψε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι στο πακέτο Νομισματικής Χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο, είπε όμως δυο σημαντικά πράγματα:Το πρώτον ότι το βασικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι ότι θα πρέπει να ανατρέψει τα προγράμματα υπερφορολόγησης και να μειώσει το δημόσιο.Είπε όμως και το εξής: Οτι είναι επικίνδυνο η Ελλάδα να πάρει γρήγορα τις ωφέλειες της ΕΚΤ και αυτές της αναδιάρθρωσης του χρέους.Και αυτό γιατί θα την βγάλει από ένα πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο πρέπει να εκτελέσει για να αποκτήσει ισχυρή βάση η οικονομία της.Οι προσαρμογές που βλέπουμε όσον αφορά την ένταξη για παράδειγμα του ΟΑΣΑ στην Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών είναι αξιοσημείωτες και αυτός είναι ο δρόμος της εξυγίανσης που δεν πρέπει να μείνει σε προθέσεις.

Για τους λόγους αυτούς μπορεί να προβλέψει κανείς ότι οι αλλοπρόσαλλες τακτικές και απόψεις του ΔΝΤ που ευθύνονται για το βάθος της ύφεσης κατά τα προηγούμενα χρόνια και τώρα προτείνουν ριζοσπαστικές κινήσεις, άγνωστες με ποιό τίμημα, δεν θα είναι η βασική γραμμή των πιστωτών.Μπορεί να περιοριστούν σε μια πρώτη σκιαγράφηση.Υπό προϋποθέσεις όμως.
Τα μεγάλα λάθη των Ελλήνων πολιτικών που χρεοκόπησαν την χώρα θα σταματήσουν μόνο αν η συστηματική εποπτεία της Ευρώπης δίνει σταδιακά και με βάση την πρόοδο τις προσαρμογές για μια ασφαλή επιστροφή στην ομαλότητα της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα