Ευρωπαϊκή Ένωση: Και τώρα η Ισπανία, θέλει να πάρει τη θέση της Ιταλίας

Ρωτήστε οποιονδήποτε, ποιες είναι οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ΕΕ και η απάντηση είναι πάντα η ίδια: η Γαλλία και η Γερμανία. Το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν προωθήσει όλες τις σημαντικές κινήσεις στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ξεκινώντας από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα.

Ωστόσο, λόγω του μεγέθους και της δέσμευσής της υπέρ του ευρωπαϊκού σχεδίου, η Ιταλία κράτησε συχνά έναν ηγετικό ρόλο στη

λειτουργία της ΕΕ. Τα τελευταία χρόνια, ήταν η μόνη χώρα που διατηρεί δύο από τις πέντε προεδρίες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων: ο Mario Draghi ηγείται της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ο Antonio Tajani προεδρεύει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι άλλες τρεις πρώτες θέσεις - επικεφαλής της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών - πήγαν αντίστοιχα στο Λουξεμβούργο, την Πολωνία και την Πορτογαλία.

Καθώς οι ηγέτες αρχίζουν να παζαρεύουν τις επόμενες κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ, η επιρροή της Ιταλίας φαίνεται να μειώνεται. Αντ 'αυτού, η Ισπανία φαίνεται να είναι πιο σημαντική. Ο Emmanuel Macron, πρόεδρος της Γαλλίας και αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος ηγέτης της Ευρώπης μετά την εξαγγελθείσα αποχώρηση της Γερμανίδας Angela Merkel, ξεκίνησε το γύρο των συναντήσεων σχετικά με το ποιος θα καταλάβει ποια θέση, με δείπνο με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Pedro Sanchez. Ο Giuseppe Conte, ο Ιταλός ομόλογός του Sanchez, ξεκίνησε την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την τρέχουσα εβδομάδα με πολύ λίγους ανθρώπους να ενημερώνονται για τα σχέδια της Ρώμης.

Η μείωση του ειδικού βάρους της Ιταλίας μπορεί να γίνει πιο εμφανής στην ΕΚΤ. Η χώρα κατέχει σήμερα τα δύο βασικά πόστα της κεντρικής τράπεζας: την προεδρία και την προεδρία του ενιαίου εποπτικού συμβουλίου (το οποίο επιβλέπει τις τράπεζες της ευρωζώνης). Η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας απαιτεί να αντικατασταθεί ο Draghi στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ μία από τις έξι θέσεις στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ πρέπει να μεταβεί σε έναν Ιταλό - όπως συνέβαινε πάντοτε. Αλλά είναι λίγοι στις Βρυξέλλες αυτοί που είναι έτοιμοι να ποντάρουν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα