Ευρωδικαστήριο: Δεν είναι υποχρεωτικό το bail in στις τραπεζικές διασώσεις

Τα πάνω κάτω στην ούτως ή άλλως ιδιαιτέρως «καυτή» υπόθεση των ημερών, ήτοι το θέμα των τραπεζικών διασώσεων που έχει επανέλθει στην επικαιρότητα με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι ιταλικές τράπεζες, απειλεί να φέρει μια απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και η οποία περιγράφει σαφώς πως ΔΕΝ είναι προαπαιτούμενο μιας τραπεζικής διάσωσης να αναλάβουν να καλύψουν τις ζημιές οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι.

«Τα

κράτη μέλη της ΕΕ δεν υποχρεούνται να προχωρήσουν σε bail in, να αναγκάσουν δηλαδή ομολογιούχους και μετόχους να υποστούν ζημιές πριν από μια τραπεζική διάσωση, πριν δηλαδή από μια παρέμβαση του κράτους με κεφάλαια των πολιτών», αποφάνθηκε το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η απόφαση προέκυψε από την εξέταση μιας υπόθεσης που αφορούσε σε διάσωση σλοβενικής τράπεζας και το Ευρωδικαστήριο αποφάσισε ότι «είναι νόμιμοι οι κανόνες της ΕΕ που επιβάλουν απώλειες σε ομολογιούχους και μετόχους". Ωστόσο "οι κανόνες αυτοί δεν είναι δεσμευτικοί για τα κράτη μέλη», υποστήριξε το δικαστήριο σε μια απόφαση που όπως εκτιμάται περιορίζει τις δυνατότητες της Κομισιόν που βρίσκεται σε κόντρα με την Ιταλία αναφορικά με τον τραπεζικό της τομέα.

Με δυο λόγια το δικαστήριο υποστήριξε ότι η επιβολή bail in δεν είναι προαπαιτούμενο για να δοθεί κρατική στήριξη σε μια τράπεζα. Στην απόφαση προστίθεται πάντως ότι η Κομισιόν που επιβλέπει την επιβολή των Ευρωπαϊκών Κανόνων από τα κράτη μέλη μπορεί να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για να εξετάσει αν ένα κράτος μέλος δεν τήρησε τους κανόνες της ΕΕ για τον ανταγωνισμό επιλέγοντας να δώσει βοήθεια σε μια τράπεζα χωρίς να έχει προηγουμένως επιβάλει απώλειες σε ομολογιούχους και μετόχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα