Έβδομη μέρα πτώσης για τον S&P - Σταθερά τα επιτόκια από την Fed

Υποχώρησαν την Τετάρτη οι αμερικανικές μετοχές, με την Fed να διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.

Ο DOW υποχώρησε 0,43% στις 17.959,64 μονάδες ενώ ο S&P 500 έχασε 0,65% στις 2.097,94 μονάδες. Ο NASDAQ κατέγραψε πτώση 0,93% στις 5.105,57 μονάδες.

Η αγορά είχε προεξοφλήσει ότι η Fed

δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά για μία ακόμη φορά η προσοχή στράφηκε στο «ύφος» της ανακοίνωσής της και στο κατά πόσο η τράπεζα θα άφηνε κάποιο «υπονοούμενο» για το εάν και πότε προτίθεται να προχωρήσει σε μία νέα αύξηση επιτοκίων. Βάσει της «πρώτης ανάγνωσης», η Fed μάλλον προτίμησε να διατηρήσει σιγή ιχθύος για το όλο θέμα.

«Από τη στιγμή που τα δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί δεν αλλάζουν σημαντικά την εικόνα της οικονομίας, ο μοναδικός λόγος που η Fed δεν προχωρά, σήμερα, σε αύξηση επιτοκίων είναι η πολιτική», τονίζει ο Peter Boockbar, αναλυτής της The Lindsey Group.

«Εάν η Κλίντον είχε σαφές προβάδισμα, ίσως η Fed να αισθάνονταν πιο άνετα να προχωρήσει σήμερα σε αύξηση επιτοκίων», προσθέτει με τη σειρά του ο Adam Sarhan, διευθύνων σύμβουλος της Sarhan Capital.

Παράλληλα οι επενδυτές βρίσκονται, κυριολεκτικά, σε... αναμμένα κάρβουνα, κάτι το οποίο αποδεικνύει και η πορεία του δείκτη «φόβου» VIX, ο οποίος ενισχύεται άνω του 1% και διαμορφώνεται κοντά στο 18.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, τα μηνύματα δεν ήταν και τόσο θετικά, με δεδομένο ότι ο αμερικανικός ιδιωτικός τομέας δημιούργησε λιγότερες των αναμενόμενων νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ADP οι νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν ήταν 147.000.

Σε χαμηλό πέντε εβδομάδων το αμερικανικό αργό την Τετάρτη, μετά τo ρεκόρ ανόδου των εβδομαδιαίων αποθεμάτων.

Η Energy Information Administration ανακοίνωσε άνοδο των προμηθειών κατά 14,4 εκατ. Βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις28 Οκτωβρίου.

Το αργό WTI υποχώρησε 1,33 δολάρια ή 2,9% στα 45,34 δολάρια στο βαρέλι στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Σεπτεμβρίου.

Πάνω από τα 1.300 δολάρια ο χρυσός την Τετάρτη, καθώς η πτώση του δολαρίου και των αμερικανικών μετοχών σε συνάρτηση με την αβεβαιότητα που σκορπά η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ οδήγησαν τις τιμές του χρυσού σε υψηλό μήνα.

Χαμηλότερα κινείται το πολύτιμο μέταλλο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την απόφαση της Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια διατηρώντας όμως ενεργό το σενάριο μελλοντικής ανόδου.

Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 20,20 δολάρια ή 1,6% στα 1.308,20 δολάρια στην ουγγιά ενώ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχωρεί στα 1.307,40 δολάρια στην ουγγιά.

Στο 0,81% η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου, στο 1,80% αυτή του 10ετούς.

Πτώση του δολαρίου έναντι καλαθιού νομισμάτων με το ευρώ στα 1.109 δολάρια.

Τρεις μετοχές υποχωρούσαν για κάθε μία που σημείωνε άνοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα