Εβδομαδιαία πτώση άνω του 2% για τις ευρωαγορές

Μία ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα βίωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες των κορυφαίων χρηματιστηρίων να εμφανίζουν έντονες διακυμάνσεις, εξαιτίας τόσο της πορείας του μαύρου χρυσού όσο και πληθώρας μακροοικονομικών ανακοινώσεων.

Την προσοχή των επενδυτών «τράβηξαν» κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τόσο η συνεδρίαση της ΕΚΤ όσο και η αντίστοιχη του OPEC. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, με την ΕΚΤ να διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της

Ευρωζώνης και τον OPEC να επιβεβαιώνει τις διαφωνίες στο εσωτερικό του και να διατηρεί αμετάβλητη την ημερήσια παραγωγή του.

Ισχυρότερο ήταν, σαφώς, το πλήγμα που δέχθηκαν οι μετοχές από τα ιδιαίτερα αρνητικά στοιχεία για την αγορά εργασίας τον ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία τον Μάιο δημιουργήθηκαν μόλις 38.000 θέσεις εργασίας έναντι 155.000 θέσεων που ήταν η μέση πρόβλεψη των αναλυτών.

Η «σφιχτή» αγορά εργασίας μπορεί από τη μία πλευρά να απομάκρυνε το ενδεχόμενο η Fed να προχωρήσει, άμεσα, σε μία νέα αύξηση επιτοκίων, κάτι που προκάλεσε σαφώς ανακούφιση στους επενδυτές, αλλά ταυτόχρονα από την άλλη επανέφερε τις ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και για το κατά πόσο η ανάκαμψή της έχει γερές βάσεις.

Σε επίπεδο δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 υποχώρησε για την εβδομάδα κατά 2,4%, ενώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής κινήθηκε 0,9% χαμηλότερα στις 341 μονάδες. Εβδομαδιαίες απώλειες 1,7% για τον DAX 30, με αυτές της σημερινής συνεδρίασης να φθάνουν στο 1% και τον γερμανικό δείκτη να κλείνει στις 10.103 μονάδες.

Κέρδη 0,3% σημείωσε στη σημερινή συνεδρίαση ο FTSE 100 στις 6.209 μονάδες, ενώ αντίθετα σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε 0,97%. Στο 2% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον CAC 40, ο οποίος την Παρασκευή αποδυναμώθηκε 0,99% στις 4.421 μονάδες.

Σαφώς ισχυρότερες οι εβδομαδιαίες πιέσεις για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να υποχωρεί 3,3% και τον ιταλικό FTSE MIB να κινείται κατά 3,7% χαμηλότερα. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο ΙΒΕΧ 35 αποδυναμώθηκε 1,7% στις 8.801 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB κινήθηκε 1,5% χαμηλότερα στις 17.495 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα