Έτοιμος για αλλαγές ο Μάριο Ντράγκι

Ο Μάριο Ντράγκι μπορεί να είναι περισσότερο πρόθυμος να αλλάξει ρότα στη νομισματική πολιτική, απ' ότι περίμεναν έως τώρα οι οικονομολόγοι.

Αν και κανείς δεν αναμένει αλλαγή στα επιτόκια ή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στην επικείμενη συνεδρίασή της την Πέμπτη, όσοι συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, υποστηρίζουν ότι ο κ. Ντράγκι θα ανακοινώσει τις προθέσεις της τράπεζας

τον Ιούνιο, ενώ πριν εκτιμούσαν ότι θα το έπραττε τον Δεκέμβριο. Επίσης προχώρησαν σε μείωση του χρόνου για τον οποίο θα συνεχίσει να διαρκεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αρκετοί είναι αυτοί που το τελευταίο διάστημα υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ είναι πολύ κοντά στο να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν και ο Ντράγκι έχει απορρίψει αυτήν την άποψη, η σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης μπορεί να τον κάνουν να το ξανασκεφθεί.

«Εάν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει κάποιο τρομακτικό σοκ, τότε η ΕΚΤ θα θέλει να αρχίσει η συζήτηση για το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, έστω και με σταδιακό τρόπο», εκτιμά ο Alan McQuaid, οικονομολόγος στη Merrion Capital.

Πιθανώς στη συνεδρίαση της Πέμπτης το θέμα αυτό να συζητηθεί. «Από τη στιγμή που η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα λάβει χώρα μεταξύ των δύο γύρων των γαλλικών εκλογών, στις οποίες θεωρούμε ότι η κυρία Λεπέν θα περάσει στον β' γύρο, η ΕΚΤ δεν μπορεί να μην εξετάσει και το θέμα πιθανής νίκης της κυρίας Λεπέν», εκτιμά ο Christopher Matthies, οικονομολόγος στη Sparkasse Suedholstein.

Αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ τονίζει ότι τα επιτόκια «θα παραμείνουν στο τρέχον ή σε χαμηλότερο επίπεδο για μεγάλο διάστημα». Εκ των 47 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα το 8% αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αποκαλύψει δύο φορές τις προθέσεις της για το μέλλον.

Το 1/3 εκτίμησε ότι στην επικείμενη συνεδρίαση τα μέλη της διοίκησης της τράπεζας θα χαρακτηρίσουν τους κινδύνους που τυχόν μπορεί να απειλήσουν την ανάκαμψη ως ισορροπημένους.

Το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει περαιτέρω μείωση του QE τον Σεπτέμβριο, ενώ το 93% εκτιμά ότι αυτό θα γίνει στο α' τρίμηνο του 2018 (από 88% που ήταν στην προηγούμενη έρευνα).

Keywords
Τυχαία Θέματα