Έτοιμες για διακανονισμό με την Κομισιόν οκτώ από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου

UBS, Royal Bank of Scotland, JPMorgan Chase, Citigroup, Barclays, HSBC και δυο άλλες τράπεζες ετοιμάζονται να διαπραγματευτούν διακανονισμούς με την Κομισιόν προκειμένου να μπει τέλος στην τετραετή έρευνα για το θέμα της δημιουργίας καρτέλ στην

αγορά ξένου συναλλάγματος. Συνδυαστικά οι οικονομικοί αυτοί διακανονισμοί ενδεχομένως να φτάσουν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, όπως γράφουν οι Financial Times, που επικαλούνται πηγές που βρίσκονται κοντά στις έρευνες.

Η υπόθεση χειραγώγησης ξένου συναλλάγματος, μια από τις μεγαλύτερες που έχει κληθεί να χειριστεί η Κομισιόν, αποτελεί πρόκληση για τους ερευνητές λόγω της περιπλοκότητας των φερόμενων κακοδιαχειρίσεων σε έναν μεγάλο αριθμό νομισμάτων.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνται οι FT, τα πρόστιμα αναμένεται να ξεπεράσουν τα σχεδόν 2 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν σε τράπεζες σε προηγούμενες έρευνες της ΕΕ για το σκάνδαλο της χειραγώγησης των επιτοκίων.

Η έρευνα για την αγορά συναλλάγματος έρχεται μετά από έρευνες Αμερικανών, Βρετανών και Ελβετών αξιωματούχων, που έχουν οδηγήσει σε πρόστιμα άνω των 10 δισ. δολαρίων σε παγκόσμιες τράπεζες για τέτοιου είδους αδικήματα.

Συνολικά, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν πληρώσει πάνω από 320 δισ. δολάρια σε πρόστιμα από το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Boston Consulting Group.

Οι εμπλεκόμενες τράπεζες, όπως ανέφεραν οι πηγές των FT, είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν διακανονισμούς με τους αξιωματούχους της ΕΕ τους επόμενους μήνες. Ήδη, στις αρχές του έτους, οι τράπεζες ξεχωριστά συναντήθηκαν με αξιωματούχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να εξετάσουν τα αποδεικτικά στοιχεία, ως ένα πρώτο βήμα στην διαδικασία.

Δεν είναι σαφές το πότε θα συναντηθούν οι τράπεζες με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, ωστόσο είναι πιθανό οι διακανονισμοί να ανακοινωθούν του χρόνου.

Σημειώνεται πως επιλέγοντας τον διακανονισμό, οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις μειώνουν τα πρόστιμά τους κατά 10% και αποφεύγουν την υποχρέωση να δημοσιοποιούν λεπτομερώς στοιχεία που μπορεί να αποτελέσουν «πυρομαχικά» για απαιτήσεις αποζημιώσεων, στην περίπτωση που οι κατηγορίες κατά των εταιρειών οδηγήσουν σε επίσημη απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα