Ετήσια μείωση 3,1% καταγράφουν οι μισθοί στην Ελλάδα μετά την κρίση

Ετήσια μείωση 3,1% έχουν καταγράψει οι μισθοί στην Ελλάδα την περίοδο 2009 – 2016 σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Συνδικάτων (ETUI).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι σήμερα δεν αισθάνονται την οικονομική ανάκαμψη καθώς οι μισθοί είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με οκτώ χρόνια πριν, σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ.

Εκτός από την Ελλάδα,

ο μέσος μισθός έχει υποχωρήσει ετησίως κατά 1% στην Κροατία, 0,9% στην Ουγγαρία, 0,7% στην Πορτογαλία, 0,6% στην Κύπρο, 0,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 0,3% στην Ιταλία, την ίδια περίοδο.

Σε 18 χώρες της Ε.Ε. ο μισθός αυξήθηκε ωστόσο η αύξηση αυτή έγινε με πολύ πιο αργό ρυθμό τα χρόνια μετά την κρίση έναντι των αντίστοιχων χρόνων που προηγήθηκαν. Είναι ενδεικτικό μάλιστα, ότι μόλις σε τρεις χώρες, τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι αυξήσεις στους μισθούς κατά την περίοδο 2009-2016 ξεπέρασαν τις αντίστοιχες αυξήσεις της περιόδου 2001-2008.

Ακόμη και το 2016, χρονιά κατά την οποία οι πραγματικοί μισθοί άρχισαν να αυξάνονται, στην πραγματικότητα μειώθηκαν στο Βέλγιο και έμειναν σχεδόν στάσιμοι στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ελλάδα, καταλήγει η έρευνα.

«Αυτές είναι πολύ κακές ειδήσεις, όχι μόνο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά και για τις επιχειρήσεις. Αν οι εργαζόμενοι ξοδεύουν λιγότερα, οι επιχειρήσεις υποφέρουν επίσης», σχολιάζει σχετικά η Έστερ Λιντς, γραμματέας της ETUC. «Ήρθε η ώρα για μια πραγματική ανάκαμψη. Οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη χρειάζονται τις αυξήσεις στους μισθούς. Οι μισθοί έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να ισορροπήσουν τις απώλειες του παρελθόντος», τονίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα