Ανάκαμψη στο λιανεμπόριο: Αύξηση 2,3% του τζίρου στο εννεάμηνο του 2017

Ανακάμπτει το λιανεμπόριο και η απασχόληση στον κλάδο μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της ΕΣΕΕ αλλά και το Βαρόμετρο του ΙΝΕΜΥ.

Φέτος ο κύκλος εργασιών του λιανεμπορίου κατέγραψε αύξηση 2,3% το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 σε σχέση με έναν χρόνο πριν, με το χονδρικό εμπόριο, που συμπιέστηκε περισσότερο καθ' όλη τη διάρκεια της ύφεσης να καταγράφει αύξηση 4,1%.

Παράλληλα, η απασχόληση στο κλάδο κατέγραψε αύξηση 5,2%, με 30.000 νέες θέσεις

πλήρους απασχόλησης, στις 683.876 θέσεις. Σημειώνεται ότι το εμπόριο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες της χώρας με μερίδιο 18% στη συνολική απασχόληση.

Ο σχετικός Δείκτης του Βαρομέτρου του ΙΝΕΜΥ ενισχύθηκε το α' εξάμηνο στις 50,1 μονάδες από τις 49,7 μονάδες το α' εξάμηνο του 2016.

Μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη του λιανεμπορίου, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ είχαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου καταγράφηκε οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών, με τον μέσο κύκλο εργασιών να αυξάνεται από τις 130.000 ευρώ το 2016 στις 150.000 ευρώ το 2017. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ οι «μικροί» προσφέρουν το 60% των θέσεων εργασίας.

Οι πωλήσεις στις ΑΕ & ΕΠΕ και τα μικτά κέρδη τους αυξήθηκαν κατά περίπου 9%.

«Το εμπόριο είναι πολλαπλασιαστής της ανάπτυξης. Είναι όρος και προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας» δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης.

Αν και όπως λέει τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης είναι εδώ, η βιώσιμη ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας που αφορά τους μικρομεσαίους της αγοράς θα εξαρτηθεί από το πότε θα εφαρμοστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η ενίσχυση των εσωτερικών επενδύσεων και της εγχώριας παραγωγής, η προώθηση της καινοτομίας, η επέκταση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων, η μεγέθυνση του εμπορίου με μείωση του εμπορικού ελλείμματος, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η επιστροφή των καταθέσεων της ρευστότητας και η αύξηση των εισοδημάτων και αντίστοιχα των μισθών.

Παράλληλα προειδοποίησε εναντίον του εφησυχασμού ότι το 2018 θα «έρθει η ανάπτυξη» και τόνισε ότι για είναι πράγματι έτος-κλειδί το φετινό έτος «η χώρα έχει ανάγκη τον πολιτικό ρεαλισμό περισσότερο από ποτέ».

Μάλιστα, αναφερόμενος στην επιστροφή στα οικονομικά επίπεδα του 2009 δήλωσε ότι οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν ότι με τους σημερινούς ρυθμούς αυτό μπορεί να γίνει το 2030.

«Εφόσον, όμως, στη χώρα μας, επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, περιοριστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, καταπολεμηθούν τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και οργανωθεί με έναν συστηματικό τρόπο η δημιουργία ενός ευνοϊκού για το επιχειρείν οικονομικού περιβάλλοντος, τότε θα μιλάμε για το κυρίαρχο πολιτικό και οικονομικό θέμα της δεκαετίας, αφού θα μπορέσουμε να επιφέρουμε στην οικονομία την προσδοκώμενη βελτίωση πολύ νωρίτερα. Είναι, μάλιστα, εφικτό αυτό να συμβεί ακόμη και μέχρι το 2022» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα