Ερντογάν και τρομοκρατία πλήττουν την κρουαζιέρα στην Ελλάδα

του Μηνά Τσαμόπουλου

«Πάνω που πήγαν να χαμογελάσουν, άρχισαν να κλαίνε» λέει ο θυμόσοφος λαός. Φράση που αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα. «Τουρκία» είναι η λέξη κλειδί. Στην αρχή τα τρομοκρατικά κτυπήματα ανάγκασαν πολλές εταιρείες κρουαζιέρας να αλλάξουν δρομολόγια και να έρθουν στα ελληνικά λιμάνια. Ένας αέρας αισιοδοξίας άρχισε να φυσά, όμως η κατάσταση γυρνάει μπούμερανγκ.

«Ο Έρντογαν μετά και την απόπειρα πραξικοπήματος έχει τραβήξει τα πράγματα

στα άκρα με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί φόβος στην Ευρώπη και ο κόσμος αποφεύγει πλέον όχι τη γειτονική χώρα αλλά την ανατολική Μεσόγειο. Η πολιτική που θα ακολουθήσει η τουρκική κυβέρνηση στο μεταναστευτικό προβληματίζει έντονα και λειτουργεί αποτρεπτικά η αβεβαιότητα που υπάρχει ως προς αυτό» επισημαίνουν ναυτικοί πράκτορες που ασχολούνται με την κρουαζιέρα: «Και μπορεί το 2016 να επωφελήθηκε η Ελλάδα όμως το 2017 θα είναι απογοητευτικό αφού ήδη εταιρείες άρχισαν τις ακυρώσεις κρουαζιερών στην ευρύτερη περιοχή μας».

«Τα μέχρι στιγμής στοιχεία αναφέρουν ακύρωση περίπου 158 Calls από ελληνικούς προορισμούς στο σύνολό τους και μείωση επιβατών περίπου 330.000 στοιχεία που αφορούν όλα τα λιμάνια και transit επιβάτες σε όλους τους προορισμούς. Και οι υπολογισμοί αυτοί ίσως είναι συντηρητικοί» δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες: «Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται και η μη ισχύς της απλουστευμένης διαδικασίας Visas δεν θα ισχύσει για τα επόμενα έτη. Μας το ξέκοψαν πρόσφατα από το υπουργείο. Επομένως υπολογίζουμε ότι επιπλέον περίπου 50.000 επιβάτες ίσως μειωθούν από την γείτονα Τουρκία, τα επόμενα χρόνια» και προσθέτει: "Αυτή είναι η έως τώρα εικόνα που έχουμε για το 2017. Ίσως το 2018 αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση.»

Οι εταιρείες φεύγουν

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έως τώρα η εταιρεία AIDA που δραστηριοποιήθηκε το 2016 με ένα πλοίο ακύρωσε τις κρουαζιέρες για το 2017 και την ακολούθησαν άλλες εταιρείες όπως είναι η Wind Star και η Norwegian Cruise Line. Επίσης μειώνουν τις προσεγγίσειw του εταιρείες –κολοσσοί, όπως η Celebrity και η Royal Caribbean Cruise. Η μόνη η εταιρεία που θα διατηρήσει τη θέση της, ίσως και την ενδυναμώσει είναι η MSC cruises.

Keywords
Τυχαία Θέματα