Τσουχτερά πρόστιμα ακόμα και λουκέτο στις επιχειρήσεις που δεν κόβουν απόδειξη

Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα ακόμα και με λουκέτα για ένα μήνα στις επιχειρήσεις τους θα έρθουν όσοι καταστηματάρχες και ελεύθεροι επαγγελματίες... ξεχνούν να κόψουν αποδείξεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να αντιλαμβάνεται το λάθος με την κατάργηση, επί της ουσίας, των προστίμων για τις περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων και έτσι για να αντιμετωπίσει τα εκτεταμένα κρούσματα φοροδιαφυγής αναγκάζεται να θεσμοθετήσει αυστηρότερα πρόστιμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Τρύφων Αλεξιάδης, προανήγγειλε ήδη εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που γίνεται κυρίως στις τουριστικές περιοχές.

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο στα πρόστιμα όσο και την απάλειψη των κινήτρων για φοροδιαφυγή με την αποφυγή έκδοσης αποδείξεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μόνο πρόστιμο που επιβάλλεται πλέον στους υπόχρεους σε ΦΠΑ επιτηδευματίες είναι το 50% του ΦΠΑ των μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων, ενώ σε όσους δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ, όπως ιατρεία, φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο.

Έτσι ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ελεγκτές επέβαλλαν υπέρογκα πρόστιμα (250 ή 500 ευρώ) για μια τυπική παράβαση, τώρα ο νόμος αφήνει ατιμώρητους όσους συλλαμβάνονται να μην έχουν κόψει απόδειξη.

Πάντως σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών τα υψηλά πρόστιμα είχαν δοκιμασθεί στο παρελθόν χωρίς όμως αποτέλεσμα για τη φοροδιαφυγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα