Επιστροφή στο μέλλον

“Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”... Το μάθαμε σε κάποια τάξη του δημοτικού σχολείου. Το θυμόμαστε κάθε φορά που δυσκολεύουν τα πράγματα, με ένα χαμόγελο ειρωνείας, πίκρας και ανομολόγητης ελπίδας μαζί. Κι όλως παραδόξως, αποδεικνύεται- τουλάχιστον μέχρι στιγμής- αλήθεια.

Υστερα από έξι χρόνια ύφεσης, ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν είδαν την πραγματικότητά τους να αλλάζει προς το χειρότερο. Τυφώνας απολύσεων, μακροχρόνια ανεργία, μισθοί πείνας (όταν πληρώνεσαι), αδυναμία ασφάλισης, συσσώρευση χρεών, υποβάθμιση της ποιότητας

ζωής. Μία από τις παραπάνω “μπανανόφλουδες” θα την πατήσεις. Εάν είσαι τυχερός... Γιατί μπορεί να τις πατήσεις και όλες.

Σε αυτή την περίπτωση, ο καθένας αντιδρά με διαφορετικό τρόπο. Πολλοί “κατεβάζουν ρολά” και παλεύουν σιωπηλά με τους δαίμονες τους. Αλλοι το ρίχνουν στην τρελή, σταυρώνουν τα χέρια και περιμένουν τον από μηχανής θεό να τους σώσει. Στο μεταξύ, πίνουν και κάνα φρέντο...Υπάρχουν, όμως, και αυτοί, που δεν το βάζουν κάτω και αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι πίσω από τα κλισέ κρύβονται μεγάλες αλήθειες.

Τη γνωστή ρήση-κλισέ του Νίτσε “ ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό” επαληθεύει μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, οι οποίοι αν κι έχουν γονατίσει από τις αντιξοότητες, βρίσκουν το κουράγιο όχι μόνο να σηκωθούν, αλλά και να διαπρέψουν. Η ανάγκη, ο θυμός και η απογοήτευση μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και κινητήριο δύναμη για δημιουργία και- κατ' επέκταση- επιτυχία. Εξάλλου, η πάλαι ποτέ εύκολη λύση μιας θέσης στο Δημόσιο ή το άνοιγμα ενός καταστήματος της σειράς έχει πεθάνει μαζί με την Ελλάδα που ξέραμε.

Οι νέες ιδέες είναι το μέλλον. Το πάθος, το όραμα και ο ενθουσιασμός, τα απαραίτητα συστατικά για την υλοποίησή τους. Κι όπως φαίνεται, οι τσέπες του Ελληνα μπορεί να άδειασαν, αλλά τα αποθέματα ψυχής και φαντασίας παραμένουν ανεξάντλητα, εκπλήσσοντας φίλους κι εχθρούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα της κρίσης γεννήθηκαν δεκάδες πετυχημένες startups, ορισμένες εκ των οποίων δραστηριοποιούνται ήδη στο εξωτερικό.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, δύο βρετανικές εφημερίδες, Τelegraph και Financial Times, σε ένα...ευχάριστο διάλειμμα από τις δυσοίωνες αναλύσεις- εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, αποθεώνουν- εκτός από τα ελληνικά νησιά- και τις ελληνικές startups.

Σε εκτενή αφιερώματά τους, κάνουν λόγο για επιχειρήσεις που νίκησαν την κρίση και αναδύονται από τις στάχτες. Οπως αναφέρει η Telegraph, μόνο την περασμένη χρονιά δημιουργήθηκαν 144, έναντι 16 που είχαν συσταθεί το 2010, γεγονός που οδηγεί τους οικονομολόγους στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα «έκρηξης» των start-ups. Οι εταιρείες αυτές κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετά κεφάλαια από ξένους χρηματοδότες, που δεν έχουν πάψει να πιστεύουν στο ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο.

Το πρόβλημα είναι ότι κοινός στόχος των περισσοτέρων νεοφυών επιχειρήσεων είναι η κατάκτηση της ξένης αγοράς, αφού στην εγχώρια, γραφειοκρατία και νομικά κωλύματα, εξακολουθούν να προκαλούν προβλήματα στη δημιουργία και τη λειτουργία τους.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η Ελλάδα φημίζεται ότι “τρώει τα παιδιά της”. 'Η τουλάχιστον έτσι λέει ένα άλλο κλισέ που επίσης κρύβει μεγάλες αλήθειες.

Blogger Ευγενία Μυρίδου
Keywords
Αναζητήσεις
ευγενία μυρίδου
Τυχαία Θέματα