Έπιασε ''πάτο'' η αγορά τηλεπικοινωνιών - Έτος σταθεροποίησης το 2016

Της Στεφανίας Σούκη

Έχοντας χάσει συνολικά 3 δισ. ευρώ μέσα στην κρίση, το 2016 φαίνεται ότι θα σημάνει το έτος σταθεροποίησης για την αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.

"Κάπου εδώ θεωρούμε ότι είναι ο περίφημος πάτος που... αναζητούμε από όταν ξεκίνησε η κρίση", ανέφερε σχετικά χθες ο επικεφαλής της Wind κ. Ν. Ζαρκαλής, σχολιάζοντας την πορεία της αγοράς στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου πενταετούς πλάνου ανάπτυξης της εταιρείας.

Πράγματι

τα νούμερα, με βάση και τις πρώτες ενδείξεις του τριμήνου του 2016, παραπέμπουν σε σταθεροποίηση. Για το περασμένο έτος, οι επιδόσεις του κλάδου (κινητή, σταθερή και τηλεόραση) κινούνται σε επίπεδα οριακής πτώσης, της τάξεως του 3% με τα συνολικά έσοδα για το 2015 να διαμορφώνονται στα 4,2 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, η κινητή είχε έσοδα κοντά στο 1,9 δισ. ευρώ, η σταθερή στα 2,1 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο αφορά τα έσοδα της τηλεόρασης. Σημειωτέον ότι το αμέσως προηγούμενο έτος, το 2014 το αντίστοιχο νούμερο είχε διαμορφωθεί στα 4,3 δισ. ευρώ, ενώ στις αρχές της κρίσης, εν έτει 2008 η αγορά έφθανε τα 7,2 δισ. ευρώ. Η πτώση παρατηρήθηκε στις δύο μεγάλες κατηγορίες - αφού η τηλεόραση είναι λίγο πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ - στην κινητή και στην σταθερή. Η κινητή έχει πτώση από τα 4,3 δισ. ευρώ το 2008 στο 1,9 δισ. ευρώ το 2015, ενώ η σταθερή από τα 3 δισ. ευρώ το 2008, μειώθηκε στα πέριξ των 2,1 δισ. ευρώ το 2015.

Τα ρίσκα

Στα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει μπροστά του ο κλάδος και μάλιστα αποτέλεσε και έναν από τους λόγους για την πτώση των εσόδων ως προς το κομμάτι της κινητής τα προηγούμενα χρόνια είναι και αυτό της υπερφορολόγησης: "Οι φορολογικές επιβαρύνσεις από το 2009 ανέβασαν την Ελλάδα στη δεύτερη υψηλότερη θέση πανευρωπαϊκά ως προς τη φορολογία στον κλάδο", ανέφερε σχετικά ο κ. Ζαρκαλής. "Ελπίζω να είναι ...πρωταπριλιάτικο αστείο, όσα ακούγονται περί περαιτέρω αύξησης της φορολογίας στον κλάδο, στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών μέτρων που ετοιμάζεται να λάβει το κυβερνητικό επιτελείο. Οσο η φορολογία αυξάνεται, σχεδόν αναλογικά μειώνει και ο πελάτης τη χρήση τηλεπικοινωνιακών προϊόντων. Ολοι οι θεωρητικοί και οι πρακτικοί της οικονομίας βεβαιώνουν ότι πάνω από ένα όριο φορολογικών επιβαρύνσεων τα έσοδα τελικά μειώνονται".

Εκτός από το γενικότερο θεσμικό περιβάλλον, τα ρίσκα της ελληνικής αγοράς αυτή την στιγμή έχουν να κάνουν με το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον αλλά και ειδικότερα, το ρυθμιστικό περιβάλλον στο χώρο των τηλεπικοινωνιών."Δεν είναι το θέμα η ρύθμιση αυτή καθεαυτή, αλλά το τι περιβάλλον θέλουμε να υπάρχει στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες.

Πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι με όλους τους θεσμικούς παράγοντες και να χαραχθεί μία στρατηγική στις τηλεπικοινωνίες για τους παρόχους που θέλουν να επενδύσουν".

Ο επικεφαλής της Wind ανέφερε σχετικά μερικά παραδείγματα που αποδεικνύουν την υστέρηση της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών έναντι άλλων ευρωπαϊκών αγορών, γεγονός πάντως το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει και ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Σε σχέση λοιπόν με την υπόλοιπη Ευρώπη, στη χώρα μας, το Μέσο Εσοδο ανά Πελάτη Κινητής Τηλεφωνίας που ήταν παλιά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τώρα έχει κατρακυλήσει στα 10,6 ευρώ, έναντι των 17,3 ευρώ στην Ε.Ε.. Ως προς τα έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων, αντιστοιχούν στο 31% έναντι 50% στην Ε.Ε., ενώ η διείσδυση στα smartphones είναι στο 36% στη χώρα μας από 67% στην Ε.Ε.

Στην σταθερή, το ποσοστό των γραμμών με ταχύτητες έως 30 Mbps είναι μόλις στο 3% (στην τελευταία θέση στην Ευρώπη), με δεύτερη την Κύπρο στο 4%, ενώ το Βέλγιο έχει φθάσει στο 80%. Επιπλέον, η διείσδυση συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας είναι στο 24% από 57% στην Ε.Ε. Τα χαμηλά αυτά ποσοστά δείχνουν ακριβώς την απουσία εθνικής στρατηγικής στην αγορά τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας, η οποία θα μπορούσε να ανακτήσει ένα μέρος από το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών.

Με βάση τις εκτιμήσεις τoυ επικεφαλής της Wind, η συνολική αξία της εγχώριας αγοράς τηλεπικοινωνιών θα μπορούσε το 2020 να διαμορφωθεί στα 5 δισ. ευρώ, ανακτώντας έτσι το 25% της αξίας που χάθηκε στα περασμένα έτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα