Επέτειος της πορείας προς το Μνημόνιο

Σαν σήμερα στις 7 Οκτωβρίου 2009, ξεκινούσε η πορεία προς το πρώτο Μνημόνιο. Μια πορεία που είχε ως εκκίνηση την σημαντική άνοδο του spread των ομολόγων, την αδυναμία έως και αδιάφορη αντίδραση από την κυβέρνηση και τελικά την πρόσδεση της χώρας σε μηχανισμό μέσα σε 8 μήνες!! Οι περισσότεροι θυμούνται επίσης και τον εμπρηστικό ρόλο που έπαιξαν βρετανικά media (Financial Times) στην άνοδο

της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων.

Κάθε δημοσίευμα ήταν εκατομμύρια κέρδη για τα ξένα hedge funds που σόρταραν αγρίως τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα. Προφανώς και υπήρξε σύνδεση μεταξύ των media και των hedge funds. Τραπεζίτες της εποχής θυμούνται ότι, η καθοδική πορεία ήταν δυνατόν να αναστραφεί, καθώς ποιος δεν θυμάται την διανομή επιδομάτων από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου ενώ υπήρχε έλλειμμα.

Ακόμη, όμως, και αργότερα υπήρχε καιρός αντίδρασης προκειμένου η χώρα να λάβει μέτρα, αλλά ηπιότερα- όπως συνέβη στην Ιρλανδία. Είναι χαρακτηριστικό επίσης να θυμούνται όλοι ότι, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας υποστήριξε σε γενική συνέλευση την υπεράσπιση των Assets της (ελληνικά ομόλογα), ενώ αυτά κατέρρεαν (Ιανουάριος 2010). Ο προηγούμενος διευθύνων ήταν σοφότερος και φρόντισε να πουλήσει τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας στα 28 ευρώ.

ΔΗ. ΠΑΦ.

Keywords
Τυχαία Θέματα