Επέστρεψε στο «κόκκινο» η Ασία λόγω πετρελαίου και Fed

Μεγάλη πτώση κατέγραψαν την Πέμπτη τα ασιατικά χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για μια επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον επόμενο μήνα και νέας πτώσης του πετρελαίου.

Οι μετοχές πρώτων υλών «οδήγησαν» την πτώση στους ασιατικούς δείκτες, με τον Bloomberg Commodity Index να υποχωρεί για δεύτερη μέρα.

Το

πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 40 δολάρια μετά τα στοιχεία από τις ΗΠΑ που έδειξαν μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση στα αποθέματα. Απώλειες για τρίτη μέρα για την τιμή του σιδηρομεταλλεύματος. Οι προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων πυροδότησε ζήτηση για το δολάριο, το οποίο ενισχύθηκε έναντι των υπολοίπων νομισμάτων.

«Οι αξιωματούχοι της Fed μας υπενθύμισαν αυτή την εβδομάδα ότι θέλουν να προχωρήσουν με την αύξηση των επιτοκίων. Οι επενδυτές ψάχνουν τρόπο να "μαζευτούν" από την αγορά και αυτή είναι μια ευκαιρία» υποστηρίζει ο Mark Lister, επικεφαλής έρευνας στην Craigs Investment Partners Ltd.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επανέλαβε την Πέμπτη ότι η ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα για την χώρα κι ότι θα εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης.

Δείκτες

Ο MSCI Asia Pacific υποχώρησε κατά 1,2%, σε επίπεδα κοντά στα χαμηλά της 16ης Μαρτίου, με «οδηγό» τις μετοχές πρώτων υλών και ενέργειας, που υποχώρησαν πάνω από 1,7%.
Την χειρότερη απόδοση κατέγραψαν οι δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ.

Συγκεκριμένα, ο Shanghai έκλεισε με πτώση 1,6% στις 2.961 μονάδες ενώ ο Hang Seng έκλεισε με πτώση 1,43% στις 20.320 μονάδες.

Ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 0,6% στις 16.892 μονάδες. Ο αυστραλιανός ASX 200 έκλεισε με πτώση 1,14% στις 5.084 μονάδες.
Απώλειες 0,5% για τον Kospi στις 1.985 μονάδες.

Μετοχές

Η μεγαλύτερη ασφαλιστικη της Κίνας, China Life Insurance Co. υποχώρησε κατά 3,8% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων, χειρότερων των εκτιμήσεων, ενώ με πτώση έκλεισε και η μεγαλύτερη πετρελαϊκή της χώρας PetroChina Co., με «βουτιά» 5,2%, μετά την ανακοίνωση κερδών, που υποχώρησαν σε νέα χαμηλά επίπεδα από το 1999.

Οι κινεζικές μεταλλευτικές έκλεισαν επίσης πτωτικά. Ενδεικτικά, η Baoshan Steel έκλεισε με πτώση 1,12%, η Yunnan Copper με πτώση 4,45% και η Aluminium Corp. με πτώση 3%.
Γενικά οι ενεργειακές μετοχές της Ασίας κινήθηκαν πτωτικά.

Η Woodside Petroleum υποχώρησε κατά 0,7%, η ιαπωνική Inpex έκλεισε με απώλειες 5% και η Sinopec με πτώση 4,35%. Μόνο η Santos στην Αυστραλία έκλεισε ανοδικά κατά 2,81%.

Στο Τόκιο, η Mitsui & Co. κατέγραψε σημαντική πτώση 7,5% μετά τις προβλέψεις της εταιρείας για ζημίες, για πρώτη φορά από την ίδρυση της εταιρείας το 1947.

Οι εξαγωγικές μετοχές έκλεισαν πτωτικά καθώς το γεν υποχώρησε έναντι του δολαρίου κατά 0,38% στο 112,78.

Η Toyota έκλεισε με πτώση 1,56%, η Nissan έκλεισε με πτώση σχεδόν 1% και η Honda με πτώση 1,6%.

Στην Αυστραλία, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,5%. Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες έκλεισαν με μεγάλη πτώση. Η ANZ με -5,21%, η Commonwealth Bank of Australia με πτώση 2,45%, η Westpac με πτώση 4,58% και η NAB με πτώση 3,53%.

Οι μετοχές πρώτων υλών στην Αυστραλία έκλεισαν επίσης πτωτικά, με την Rio Tinto να κλείνει με πτώση 3,56%, την BHP Billiton να κλείνει με πτώση 3,41% και την Fortescue να υποχωρεί κατά 2,28%.

Εμπορεύματα

Η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 0,32% στα 40,34 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει κατά 3,2% στη Wall Street, κάτω από τα 40 δολάρια, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κατά 0,65% στα 39,53 δολάρια το βαρέλι μετά από πτώση 4% στη Wall Street.

«Η πτώση σηματοδοτεί ότι αυτοί που περίμεναν περιορισμό της παραγωγής ακόμα περιμένουν. Συμφωνώ ότι κάποια στιγμή θα γίνει αλλά δεν υπάρχουν ακόμα σημάδια ότι γίνεται κάτι τέτοιο» υποστηρίζει ο Kyle Cooper, διευθυντής έρευνας στην IAF Advisors and Cypress Energy Capital Management.

Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησε κατά τουλάχιστον 5,8% στα 49,9 δολάρια ο τόννος στην Σιγκαπούρη. Η τιμή έχει παρουσιάσει μεγάλη μεταβλητότητα τον Μάρτιο, με ένα εύρος τιμών από 46,45 δολάρια έως και τα 61,95 δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα