Επενδυτικός «πυρετός» στην Αθήνα, αλλά το ξενοδοχειακό «στοκ» αυξήθηκε μόλις κατά 600 δωμάτια

Της Στεφανίας Σούκη

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι δεδομένο για την Αθήνα, από την στιγμή που η ζήτηση για τον προορισμό έχει σημειώσει σημαντική αύξηση το τελευταίο διάστημα, ωστόσο το ξενοδοχειακό ''στοκ'' παραμένει σχεδόν αμετάβλητο την τελευταία πενταετία.

Αυτό επισημαίνει στη σχετική ανάλυσή της για την πορεία της εγχώριας ξενοδοχειακής αγοράς το γ' τρίμηνο του έτους η γνωστή εταιρεία συμβούλων Gbr consulting,

αποδίδοντας το γεγονός στο ότι οι συμφωνίες που κυοφορούνται αφορούν υφιστάμενες μονάδες ή ακίνητα που παραμένουν κλειστά και υπερέχουν αριθμητικά έναντι των πλάνων για νέα ξενοδοχεία.

H Gbr κάνει εκτενή αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την ξενοδοχειακή αγορά στην Αττική:

Πρωταγωνιστούν φυσικά οι τρείς μεγάλες συμφωνίες που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κι έχουν να κάνουν καταρχάς με την ολοκλήρωση της πώλησης του 88% του Αστέρα Βουλιαγμένης στην Apollo Investment, έναντι 393 εκατ. ευρώ. Ηδη το τουρκοαραβικό σχήμα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Four Seasons για το συγκρότημα που θα ανακαινισθεί πλήρωςκαι θα ξανανοίξει την άνοιξη του 2018, πρίν τη διοργάνωση της μεγάλης έκθεσης των Ποσειδωνίων του Ιουνίου του 2018, η οποία αποφέρει έσοδα της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ στο συγκρότημα.

Η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού θα δώσει το τελικό πράσινο φώς για την μεταβίβαση του Hilton της Αθήνας- το οποίο πιθανότατα θα αλλάξει διαχειριστή, αφού πραγματοποιούνται ήδη συζητήσεις με την Mandarin Oriental Group- από την Alpha Bank στο επενδυτικό σχήμα των ομίλων Κωνσταντακόπουλου- Dogus έναντι 142 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, την άνοιξη του 2018 θα μπεί η ταμπέλα της Marriott στο 5άστερ Metropolitan της Συγγρού, μετά από ανακαίνιση 15 εκατ. δολαρίων.

Οσον αφορά τις μονάδες που άλλαξαν χέρια ή σχεδιάζεται η επαναλειτουργία της η gbr consulting αναφέρει καταρχάς το 5άστερo Wyndham Grand Athens που ανοίγει με 273 δωματία το Δεκέμβριο στην πλατεία Καραϊσκάκη, το διαγωνισμό για το La Mirage της Ομόνοιας που ''τρέχει'' ήδη το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, προκειμένου να μετατραπεί σε μονάδα 4 ή 5 αστέρων, τη λειτουργία ήδη από τις αρχές του Αυγούστου του Athens Tiare Hotel επίσης στην Ομόνοια με 111 δωμάτια και την απόκτηση του Eden Beach στην Ανάβυσσο από τον σαουδαραβικών συμφερόντων όμιλο Somewhere Hotels.

Kάτα τη διάρκεια του περασμένου έτους νέες αναπτύξεις ξενοδοχείων προσέθεσαν περί τα 600 δωμάτια στο ξενοδοχειακό στόκ της Αθήνας, ενώ έχουν ανακοινωθεί και άλλα projects:

-Στις αρχές φθινοπώρου το 5άστερο Electra Metropolis άνοιξε στην οδό Μητροπόλεως με 216 δωμάτια, αποτελώντας την πρώτη μονάδα στην Ελλάδα που απέκτησε την ''πράσινη'' πιστοποίηση Leed.

-Τον Αύγουστο το 4 αστέρων Athens Avenue άνοιξε στην λ. Συγγρού με 94 δωμάτια.

-Νωρίτερα μέσα στο έτος είχαν προστεθεί το Domotel Kastri (86 δωμάτια), το Coco Mat Κολωνάκι (39 δωμάτια) και κάποια boutique, μικρότερα ξενοδοχεία.

Ως προς τα σχέδια για νέα έργα ο όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη- Grecotel σχεδιάζει ένα ακόμη 5άστερο ξενοδοχείο στο πρώην ακίνητο Χυτήρογλου στην όδό Μητροπόλεως, ενώ δύο ακόμη ξενοδοχεία στον ίδιο δρόμο πρόκειται να μετατραπούν σε ξενοδοχεία.

Επίσης, το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Yasbek Group για τη μίσθωση και μετατροπή σε ξενοδοχείο πολυτελείας του επταώροφου κτιρίου ιδιοκτησίας του στην συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου.

Από την άλλη πλευρά αρκετά υφιστάμενα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά, προσεγγίζοντας τα 1.000 δωμάτια- για την ακρίβεια 936:

-Το 5άστερο 314 δωματίων Athens Ledra, το οποίο βγαίνει πάλι στο σφυρί το Νοέμβριο

-Το 5άστερο Αcropol στην Ομόνοια με 210 δωμάτια

-Το 4άστερο Esperia Palace στην Σταδίου 185 δωματίων

-Το 3αστέρων City Plaza που έκλεισε το 2010, με 126 δωμάτια, το οποίο χρησιμοποιείται τώρα από πρόσφυγες.

Επιπλέον, 101 δωμάτια διαθέτει το Πεντελικόν της Κηφισιάς που παραμένει κλειστό επί του παρόντος, αναμένονται ωστόσο οι σχετικές ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του από το νέο ιδιοκτήτη, την οικογένεια Δουζόγλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα