Επεκτείνεται κατά 20 χρόνια η σύμβαση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Της Μαριάννας Τζάννε

Στην εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε η απόφαση για την παράταση της σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κατά 20 χρόνια, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πώληση του 30% του ΔΑΑ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Η σύναψη της σύμβασης είχε εγκριθεί από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τον περασμένο Ιούνιο και προβλέπει την επιμήκυνσή της έως το 2046. Το τίμημα θα ανέλθει στα 600 εκατ. ευρώ και θα επικυρωθεί με την έγκρισή του από την Βουλή

μέχρι τα τέλη του χρόνου. Η παράταση της σύμβασης πέρασε από σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια. Το υπουργείο Υποδομών διαφωνούσε με την πώληση του 30% και ζητούσε την μετάθεσή του. Ωστόσο, οι πιέσεις των θεσμών επίσπευσαν τις διαδικασίες με την κυβέρνηση πλέον να θεωρεί ότι έχει υλοποιήσει ένα πολύ καλό ντιλ. Τα καθαρά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ από την παράταση της σύμβασης υπολογίζονται σε 483 εκατ. ευρώ ενώ από τα μερίσματα τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου υπολογίζεται να φτάσουν κατά την 20ετή παραχώρηση στα 835 εκατ. ευρώ. Στο ΔΑΑ το 25% κατέχει το δημόσιο, το 40% το καναδικό fund PSP και 5% η οικογένεια Κοπελούζου.

Keywords
Τυχαία Θέματα