ΕΟΦ: Δεν «βλέπει» καμία έλλειψη φαρμάκων στην Ελλάδα

Καμία έλλειψη φαρμάκου δεν «βλέπει» στην ελληνική αγορά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), σε αντίθεση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) που κατέγραψε και δημοσιοποίησε κατάλογο με τουλάχιστον 140 σκευάσματα που δεν είναι διαθέσιμα για τους Έλληνες ασθενείς. Ο ΕΟΦ «βλέπει» μόνο προσπάθεια σύγχυσης και αποπροσανατολισμού από τις αναφορές για τις ελλείψεις.

Η διοίκηση του Οργανισμού, σε ανακοίνωσή της αρνείται πως υπάρχει πρόβλημα επάρκειας φαρμάκων και υποστηρίζει πως σε κάθε περίπτωση «η αποτροπή

των ελλείψεων δεν αποτελεί ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι».

Ο ΠΦΣ είχε υπογραμμίσει τους λόγους που έχουν μπλοκάρει τη φαρμακευτική αγορά, αναφέροντας το παγιωμένο πρόβλημα ελλείψεων σε παιδιατρικά εμβόλια, τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες, την προμήθεια μικρότερων ποσοτήτων φαρμάκων από τις εταιρίες προς τις αποθήκες και στη συνέχεια στα φαρμακεία, καθώς και την τιμολογιακή πολιτική που μειώνει τις τιμές των φαρμάκων κάτω από 5 ευρώ «εξαφανίζοντας» τα ουσιαστικά από την αγορά.

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει επανειλημμένα τονίσει το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί κάποια λύση. Το αποτέλεσμα είναι φαρμακοποιοί και ασθενείς να επιδίδονται σε ένα καθημερινό κυνηγητό ανεύρεσης των φαρμάκων» αναφέρει ο ΠΦΣ στην ανακοίνωσή του.

Από την άλλη πλευρά, ο ΕΟΦ η δημοσίευση καταλόγων με 100 και πλέον προϊόντα – με την επισήμανση ότι βρίσκονται σε μόνιμη έλλειψη ή περιορισμό διάθεσης – δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Keywords
Τυχαία Θέματα