Έντονη δυσαρέσκεια Ιταλίας για «επιλεκτικό φρένο» ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων

Την έντονη κριτική της νεοσύστατης ιταλικής κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση της ΕΚΤ να περιορίσει σημαντικά τις αγορές ιταλικών ομολόγων μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) το Μάιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε το Μάιο μικρότερο μερίδιο ιταλικών ομολόγων σε σχέση με το σύνολο των μηνιαίων δαπανών που πραγματοποίησε υπό το πρόγραμμα QE, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times,

τα στοιχεία αυτά μπορεί να ενισχύσουν τις υποψίες της νέας ευρωσκεπτικιστικής ιταλικής κυβέρνησης ότι η ΕΚΤ επιχείρησε εσκεμμένα να την υπονομεύσει και να την «τιμωρήσει».

Αρνητικό ρεκόρ στις αγορές ιταλικών ομολόγων το Μάιο

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αγόρασε το Μάιο €3,6 δισ. ιταλικών ομολόγων, το 15% του συνολικού ποσού που δαπάνησε για τις αγορές κρατικών ομολόγων τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό όσον αφορά τα ιταλικά ομόλογα από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Μάιο του 2015.

Την ίδια στιγμή, το 28% των δαπανών της κατευθύνθηκε τον περασμένο μήνα σε γερμανικά ομόλογα.

Οι τιμές των ιταλικών κρατικών ομολόγων βούτηξαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στη Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Το spread ανάμεσα στην απόδοση του ιταλικού κρατικού χρέους και του γερμανικού εκτινάχτηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, ενώ το κόστος δανεισμού αυξήθηκε, παρακινώντας ορισμένους Ιταλούς πολιτικούς να μιλήσουν για «πόλεμο» από τις αγορές.

Οικ. Σύμβουλος Λέγκας: Η ΕΚΤ κάνει ότι θέλει με τις τιμές ομολόγων

Την περασμένη εβδομάδα, ορισμένα μέλη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων άφησαν να εννοηθεί πως η ΕΚΤ είχε ενισχύσει τις αναταράξεις στις αγορές. «Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε πόσο χρέος αγόρασαν η Τράπεζα της Ιταλίας και η ΕΚΤ σε σχέση με τον κανόνα; Μειώθηκαν οι αγορές» έγραψε στο Twitter ο Λάουρα Καστέλι, βουλευτής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Τη Δευτέρα, ο Κλαούντια Μπόργκι, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της Λέγκας του Βορρά, δήλωσε πως δεν «αποτελεί έκπληξη» η ανακάλυψη πως η ΕΚΤ αγόρασε περισσότερα γερμανικά ομόλογα. «Από τότε που ο Ντράγκι υποσχέθηκε το “whatever it takes", ο μεγαλύτερος παίχτης στην αγορά ιταλικών ομολόγων είναι η ΕΚΤ και αυτή καθορίζει τις τιμές» είπε στους Financial Times.

«Δεν είναι γενικά οι αγορές που έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στις τιμές, αλλά η ΕΚΤ είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος παράγοντας» πρόσθεσε.

ΕΚΤ: "Δεν είναι μόνο η Ιταλία"

Η ΕΚΤ από τη μεριά της, σε ρόλο «πυροσβέστη» αναφέρει ότι "πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Αυστρίας και του Βελγίου είδαν το μερίδιο τους στο πρόγραμμα QE να υποχωρεί, όχι μόνο η Ιταλία. Αυτό είναι αποτέλεσμα συμφωνηθέντων κανόνων που αφορούν το timing των επαναγορών ομολόγων."

Η Τράπεζα δήλωσε ακόμη την περασμένη εβδομάδα ότι παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ωστόσο είναι απίθανο να παρέμβει με αγορές ομολόγων.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να δαπανήσει 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, κυρίως για αγορές κρατικών ομολόγων, μέχρι το Σεπτεμέμβριο, στο πλαίσιο του προγράμματος 2,5 τρισ. ευρώ του QE.

Keywords
Τυχαία Θέματα