Εντόκως: Γιατί μπορεί να ξανατεθεί θέμα διοικήσεων στις τράπεζες του χρόνου

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

■ ■ ■ Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει περίπου 210 δισ. δάνεια. Το ύψος των επισφαλειών είναι κάπου μεταξύ 50% και 55%. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 105 με 110 δισ. είναι σήμερα τα κόκκινα δάνεια. Επιπλέον, πρέπει να προσθέσουμε και 78 δισ. ευρώ, τις συνολικές χρηματοδοτήσεις δηλαδή που έχουν πάρει οι συστημικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

■ ■ Στον αντίποδα, οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στο επίπεδο των 130 δισ. ευρώ. Μπορεί να βγει αυτή η εξίσωση; Μόνο αν η οικονομία την επόμενη διετία περάσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, και μάλιστα με αξιόλογες επιδόσεις, υπάρχει ελπίδα για το τραπεζικό σύστημα.

■ ■ ■ Σε αυτή την περίπτωση θα αρχίσουν να μεταβάλλονται οι οικονομικοί δείκτες και οι προβολές για τη μελλοντική επίδραση στα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών θα είναι πάνω από τα όρια που απαιτεί η ΕΚΤ.

■ ■ ■ Αν παραμείνουμε στην τροχιά της σημερινής μιζέριας στην οικονομία ή περάσουμε σε ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης και «σερνόμαστε», κάπου στο καλοκαίρι του 2018 οι ελληνικές τράπεζες θα σκαλώσουν στα ευρωπαϊκά stress tests, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

■ ■ ■ Το βουνό που έχουν μπροστά τους οι διοικήσεις των τραπεζών δεν είναι άλλο παρά η αντιμετώπιση-μείωση των κόκκινων δανείων. Οι στόχοι για περιορισμό κατά 40% στην τριετία είναι ανέφικτοι. Τα σχέδια για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δείχνουν την ένταση και τους ρυθμούς με τους οποίους σχεδιάζεται να λειτουργήσει στο σύστημα.

■ ■ ■ Αλλά οι πλειστηριασμοί είναι ένα εργαλείο για αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων και όχι η λύση. Τι να κάνουν οι τράπεζες τόσα σπίτια; Θα πρέπει να πληρώνουν τα κοινόχρηστα, τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Αλλωστε οι πλειστηριασμοί έχουν νόημα για την εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου αν σταματήσει η παραγωγή νέων κόκκινων δανείων.

■ ■ ■ Οποια τελικά κι αν είναι η εξέλιξη της κατάστασης, οι τραπεζίτες αν δεν καταφέρουν να πιάσουν τους στόχους για τα κόκκινα, κάπου προς το τέλος του 2017 θα τεθεί εκ νέου ζήτημα διοικήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα