ΕΝΦΙΑ: Στη γνωστή λογική, πονάει πόδι, κόψει κεφάλι

Οι επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ είναι όπως έγινε αντιληπτό πολύ υψηλότερες από αυτές που περίμεναν οι φορολογούμενοι σε πλείστες περιπτώσεις σε σχέση με τον ΦΑΠ. Η υπόθεση της φορολογίας δείχνει να μην έχει τέλος για νια οικονομία που το γαιτανάκι αυτό,που εχει ξεκινήσει δεν θα τελειώσει εύκολα.

Και δεν θα τελειώσει εύκολα, γιατί η επιτυχία των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν πρόκειται να υλοποιηθεί με τα σημερινά δεδομένα στην έκταση που έχει προγραμματιστεί.

-

Πρώτον γιατί οι ρυθμοί ανάκαμψης δεν θα είναι αυτοί που προβλέπονται από το virtual reality πρόγραμμα του μνημονίου.

- Δεύτερον γιατί ξεκαθάρισμα στο δημόσιο δεν έχει γίνει ουσιαστικά, παρά το ότι ο ιδιωτικός τομεάς αιμορραγεί δίχως τέλος.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να βρεί τρόπους να ενισχύσει την ελκυστικότητα των ακινήτων μέσω αγοραπωλησιών προσελκύοντας κεφάλαια και αυξάνοντας παράλληλα τα φορολογικά έσοδα, επέλεξε την "στατική φορολόγηση " που είναι ανευ δυναμικής και παράγει μόνο ένα λογιστικό αποτέλεσμα.

Το πόσα είναι πραγματικά τα παραπάνω έσοδα του δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ ουδείς γνωρίζει καθόσον τίθεται και το ερώτημα για την αξιόπιστη διεκδίκηση των λαθών από τους φορολογούμενους.

Αντί λοιπόν να επιχαίρουμε για μια φαινομενική επιτυχία της οικονομίας,που βασίζεται σε θριαμβολογίες χωρίς αντίκρυσμα ας κοιτάξουμε πώς θα υπάρξουν επιτέλους πραγματικές επενδύσεις που θα προσδώσουν την χαμένη επανεκκίνηση.Πολύ φοβάμαι ότι θα καταλήξουμε στις δημόσιες επενδύσεις και θα πάει περίπατο το σημερινό ποίημα που σερβίρουν οι Γερμανοί.

Την ώρα που η πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική και ανάκαμψη δεν υπάρχει η πραγματική φορολογία συνεχίζει να ανεβαίνει.Πόσο μακριά θα πάει ακόμα αυτό?

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα