Ένεση ρευστότητας $47 δισ. στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από την Τράπεζα της Κίνας

Η Τράπεζα της Κίνας έκανε ένεση ρευστότητας ύψους 47 δισ. δολ. στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας την Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους των επενδυτών ότι θα επιβραδύνουν οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Οι

αποδόσεις του κινεζικού 10ετούς ομολόγου αυτή την εβδομάδα σκαρφάλωσε πάνω από το 4%, σε υψηλά τριών ετών, μετά το sell-off που σημειώθηκε μετά το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος τον περασμένο μήνα. Τότε ο απερχόμενος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, είχε προειδοποιήσει για τα ρίσκα από το διογκούμενο χρέος και τις κερδοσκοπικές επενδυτικές κινήσεις.

Αν και η ένεση ρευστότητας έφερε τη μείωση της απόδοσης στο 3,98% από τα υψηλά ημέρας της τάξης του 4,015%, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει ξεκάθαρο στόχο και ότι οι αποδόσεις μπορεί μα ξανανέβουν πάνω από 4% χωρίς πρόσθετη χαλάρωση.

«Δεν θέλουν να πανικοβάλλουν τη αγορά, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει καθαρός στόχος», ανέφερε ο Zhou Hao, οικονομολόγος για τις αναδυόμενες αγορές της Commerzbank.

H νευρικότητα στις αγορές έχει προκαλέσει διακυμάνσεις στις τιμές εμπορευμάτων, όπως τα μέταλλα και το πετρέλαιο. Ωστόσο, η Κίνα είναι υπό πίεση, ιδιαίτερα μετά από πρόσφατα σχόλια των πολιτικών αρχών ότι είναι αποφασισμένοι να ξεπεράσουν την εύκολη πίστωση, η οποία, όπως πιστεύουν πολλοί αναλυτές, έχει δημιουργήσει φούσκες και υπερπροσφορά σε ολόκληρη την οικονομία.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η χαλαρή νομισματική πολιτική στην Κίνα συνέβαλε στη διατήρηση τεχνητά χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα