Ενδιαφέρον το σημερινό ντιμπέιτ Μέρκελ- Σουλτς, αλλά δεν θα αλλάξει τα πράγματα


Με το ένα και μοναδικό ντιμπέιτ, λίγο πριν τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, Μέρκελ και Σουλτς διασταυρώνουν σήμερα το βράδυ τα ξίφη τους, σε μία προσπάθεια να "αφυπνίσουν" τους Γερμανούς την ώρα που κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία.Οι Γερμανοί ψηφοφόροι εμφανίζουν σημάδια κόπωσης...Ενδεικτικό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων που έχει εκτιναχθεί στο 46%, λίγα 24ωρα προτού κληθούν στην κάλπη.

Με δεδομένο ότι η "σιδηρά κυρία" της Γερμανίας

θα κλέψει την παράσταση, πολιτικοί αναλυτές σπεύδουν να επισημάνουν πως το σημερινό ντιμπέιτ δεν πρόκειται να ανακατέψει γερά την "προεκλογική τράπουλα".

Η τηλεμαχία θα μεταδοθεί από τα τέσσερα γερμανικά κρατικά κανάλια της χώρας: ARD , SDF, RTL και SAΤ 1, στις 20.15, ώρα Γερμανίας. Το σημερινό ντιμπέιτ θα μπορούσε να επηρεάσει ελάχιστα την προεκλογική εκστρατεία, όπως τονίζει ο Όσκαρ Νίντεργμαγερ, καθηγητής πολιτικών στο Ελεύθερο Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Η διάρκειά του δεν θα ξεπεράσει τα 90 λεπτά με τους δημοσκόπους να προεξοφλούν πως, ότι κι αν κάνει ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, είναι αδύνατο να κερδίσει στην κάλπη την ισχυρή κυρία της Γερμανίας. Ακόμη όμως κι αν γίνει η έκπληξη και ο Σουλτς "βάλει σήμερα τα γυαλιά " στη Μέρκελ,δεν πρόκειται να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών, υπογραμμίζουν κορυφαίοι πολιτικοί αναλυτές.

Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου "Infratest Map" δείχνει πως, το 37% των Γερμανών στηρίζουν το κόμμα της Μέρκελ, τους Χριστιανοδημοκράτες ενώ το 23% το κόμμα του Σουλτς. Στην ερώτηση: "Ποιον θα επιλέγατε για καγκελάριο;", το 49% θα επέλεγε τη Μέρκελ ενώ το 26% τον Σουλτς. Tα θέματα στα οποία θα επικεντρωθούν οι δύο "μονομάχοι" είναι:Προσφυγικό,Εξωτερική Πολιτική και Εσωτερική Ασφάλεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις προηγούμενες εκλογές που διεξήχθησαν στη Γερμανία (2013),η προσέλευση είχε ξεπεράσει το 71,5%. Σαράντα χρόνια πριν,το 1972, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε το 91%.Και για τις επικείμενες εκλογές, οι προβλέψεις των δημοσκόπων δείχνουν πως οι Γερμανοί έχουν κουραστεί.Πρόκειται για μία εξέλιξη άκρως ανησυχητική, όπως επισημαίνουν εκλογολόγοι υποστηρίζοντας ότι τα γερμανικά κόμματα κλείνουν τα αυτιά και τα μάτια μπροστά στο γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι απέχουν της εκλογικής διαδικασίας ήδη από τη δεκαετία του ' 80.

Το μεγάλο στοίχημα στις γερμανικές εκλογές είναι το κόμμα που θα "κλειδώσει" στην τρίτη θέση την οποία "φλερτάρουν" η Αριστερά, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, οι Πράσινοι και οι ευρωσκεπικιστές.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα