Ένας σεΐχης από το Κατάρ που ξαφνικά... αγάπησαν οι Σαουδάραβες

Ένας λίγο γνωστός σεΐχης από το Κατάρ ήλθε στο επίκεντρο της δημοσιότητας καθώς ο συνασπισμός υπό την Σ. Αραβία προσπαθεί να επιδείξει συμβιβαστική διάθεση ώστε να τερματιστεί η πολιτική σύγκρουση που έχει διχάσει τον Περσικό Κόλπο.

Ο σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Αλί Αλ Θάνι, απόγονος του ιδρυτής του Κατάρ, έτυχε θερμής υποδοχής στη Σ. Αραβία απ' τον Βασιλιά Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Αργότερα πήγε στο Μαρόκο, όπου ο Βασιλιά Σαλμάν τον φιλοξένησε στην εξοχική του έπαυλη στην Ταγγέρη. Και ενώ η κυβέρνηση του Κατάρ λέει ότι ο σεϊχης έκανε διακοπές,

κάποια ΜΜΕ που πρόσκεινται φιλικά στο Συνασπισμό το παρουσιάζουν ως μία θριαμβευτική διπλωματική προσπάθεια.

Ο σεΐχης Αμπντουλάχ είπε ότι ο Βασιλιάς Σαλμάν και ο γιος του συμφώνησαν να ανοίξουν τα σύνορα με το Κατάρ, που είχαν κλείσει στις 5 Ιουνίου, προκειμένου να επιτρέψουν στους μουσουλμάνους προσκυνητές να ταξιδέψουν στην ιερή πόλη της Μέκκα. Ο Βασιλιάς μάλιστα προσφέρθηκε να μισθώσει αεροπλάνα και να στήσει κέντρο διαχείρισης κρίσης υπό τις εντολές του προς βοήθεια των Καταριανών που έχουν εγκλωβιστεί.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοι της που έκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ τον περασμένο Ιούνιο είχαν αρνηθεί ότι επιδιώκουν ανατροπή του Εμίρη του Κατάρ και την αλλαγή του καθεστώτος στη χώρα. Γι αυτό και η επίσκεψη - “έκπληξη” του σεϊχη Αμπτουλάχ και η φιλοξενία του απ' την βασιλική οικογένεια της Σ. Αραβίας έχει προκαλέσει πρωτοσέλιδα στις χώρες του Κόλπου.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Αμπντουλχαλίντ Αμπντάλα, που κατοικεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η προώθηση του σεϊχη Αμπντουλάχ είναι μέρος σχεδίου για άσκηση πίεσης στον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, ο οποίος έχει απορρίψει τους 13 όρους που έχει θέσει η Συμμαχία ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός της χώρας του.

Ο Βασιλιάς της Σ. Αραβίας Σαλμάν (αριστ. φωτ.) υποδέχεται τον σεΐχη Αμπντουλάχ

Η Σ. Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος κατηγορούν το Κατάρ για αποσταθεροποίηση της Μ. Ανατολή δια μέσω της υποστήριξης ισλαμιστικών ομάδων. Το Κατάρ απορρίπτει τις κατηγορίες και λέει πως η Σ. Αραβία επιδιώκει να ελέγξει όλη την περιοχή.

«Η Σ. Αραβία έχει πολλά 'εργαλεία' για την άσκηση πίεσης που δεν έχει χρησιμοποιήσει ως τώρα και αυτό είναι ένα απ' αυτά», λέει ο Αμπντάλα, προσθέτοντας πάντως πως δεν πιστεύει ότι ο Συνασπισμός επιδιώκει τώρα μία αλλαγή της ηγεσίας του Κατάρ. Ωστόσο, όπως λέει, εάν η Σ. Αραβία αποφασίσει πως χρειάζεται, έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει ένα δίκτυο εντός της καταριανής κοινωνίας και της βασιλικής οικογένειας για «να προκαλέσει πραξικόπημα στο παλάτι».

Η Al Bayan, εφημερίδα στο Ντουμπάι, χαρακτήρισε το σεϊχη Αμπντουλάχ στο πρωτοσέλιδο της ως «τη φωνή της λογικής στην οποία οι καρδιές των Καταριανών έχουν ανοίξει». Επίσης γράφει πως είναι γνωστός για «την ευρεία αποδοχή του τόσο μέσα στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας των Αλ Θανί, όσο και στους Καταριανούς γενικά».

Ο σεΐχης είναι γόνος ενός παρακλαδιού της βασιλικής οικογένειας που ήταν στην εξουσία για δεκαετίες ως και το 1972. Ο αδερφός του, Αχμέτ, είχε εκδιωχθεί το 1972 από τον παππού του Εμίρη Ταμίμ, όπως μεταδίδει το σαουδαραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Arabiya.

Η διπλωματική εκμετάλλευση του σεϊχη τον έχει αναδείξει αυτόματα σε σελέμπριτι των social media. Μέσα σε τρεις μέρες από τότε που ενεργοποίησε λογαριασμό έχει προσελκύσει 250.000 followers. Σε αυτό έδωσε λεπτομέρειες για το κέντρο διαχείρισης κρίσης. Επίσης έγραψε πως μίλησε με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Σ. Αραβίας, ο οποίος διέψευσε ότι οι τράπεζες στο Βασίλειο σταμάτησαν να χορηγούν καταριανά ριάλς σε πολίτες του Κατάρ.

«Ο Βασιλιάς με έχει τιμήσει αποδεχόμενος τη διαμεσολάβηση μου για λογαριασμό του λαού μου στο Κατάρ», έγραψε σε ένα tweet του.

Μέχρι στιγμής άλλες προσπάθειες συμβιβασμού για τον τερματισμό της κρίσης έπεσαν στο κενό. Το προσπάθησε τόσο ο Εμίρης του Κουβέιτ όσο και ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Ο Αντρέας Κριγκ, λέκτορας στο τμήμα αμυντικών μελετών στο King's College του Λονδίνου, λέει ότι ο σεΐχης είναι επιχειρηματίας με έδρα το Λονδίνο και συμφέροντα στην Κόλπο, αλλά ότι δεν έχει την δημόσια υποστήριξη που θα τον εκτόξευε στην εξουσία. Ωστόσο η ανάδειξη του δείχνει στους ηγέτες του Κατάρ αλλά και τις παγκόσμιες δυνάμεις ότι η κρίση απέχει πολύ απ' το να ξεπεραστεί, προσθέτει.

«Τις προηγούμενες εβδομάδες σκεφτόμασταν ότι θα δούμε μία αποκλιμάκωση της κρίσης καθώς οι Αμερικάνοι επικεντρώνονται στο πως θα κάνουν τους Σαουδάραβες να δεχθούν μερικούς συμβιβασμούς ώστε να υπάρξει μία συμφωνία», σχολιάζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα