Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη - Κέρδη άνω του 1% στο Μιλάνο

Μεικτά πρόσημα επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω μιας αυξανόμενης πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, την ώρα που αναμένεται η νέα συνάντηση μεταξύ του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Κάρλο Κοταρέλι, όπου είτε θα ανακοινώσουν νέα κυβέρνηση ή προσφυγή σε εκλογές μέσα στο καλοκαίρι.

Ο

πανευρωπαϊκός Stoxx600 σημειώνει άνοδο 0,02%ενώ οι περισσότεροι δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος, με το Μιλάνο να αντιδρά από τη χθεσινή «βουτιά» κατά 2,65%, σημειώνοντας άνοδο νωρίτερα κατά 1,15%, καθώς οι επενδυτές βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες μετά το χθεσινό sell-off.

Στο Λονδίνο ο FTSE100 οριακά ανοδικά 0,02%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με άνοδο 0,33%, στο Παρίσι ο CAC40 με πτώση 0,51% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ35 με άνοδο 0,41%.

O ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης οδηγεί τις απώλειες με πτώση 0,7%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι πολιτικές αναταράξεις στην Ιταλία τελικά θα αποτελέσουν ένα κρίσιμο τεστ για το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.

Credit Agricole, Close Brothers Group και Credit Suisse σημείωναν νωρίτερα απώλειες άνω του 1%.

Κοιτάζοντας σε μεμονωμένες μετοχές, η Vivendi σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση 4% , καθώς ο γαλλικός κολοσσός των ΜΜΕ έχασε τα δικαιώματα να μεταδίδει ποδοσφαιρικούς αγώνες του γαλλικού πρωταθλήματος.

Στο μεταξύ, η βελγική Umicore σημειώνει άνοδο 2,5% μετά την αναβάθμιση της τιμής στόχου της μετοχής της από την ING.

Πίσω στην Ιταλία, επίσημες πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι Η Κίνηση τψων 5 Αστλερων και η κλέγκα κάνουν νέες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ, σύμφωνα με πηγή του Reuters από το προεδρικό μέγαρο, ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός, Κάρλο Κοταρέλι, συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Κυρηνάλιο, όπου είχαν μια «ανεπίσημη συνομιλία» .

Η πηγή του Reuters δεν αποκάλυψε τι ειπώθηκε στη συνομιλία ούτε γιατί ήταν αναγκαία μια ανεπίσημη συνάντηση, πριν από την προγραμματισμένη, ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Σήμερα πάντως όλα τα βλέμματα στρέφονται στη δημοπρασία ομολόγων 5ετούς, 10ετούς και 7ετούς διάρκειας από το ιταλικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, δημοπρατούνται 5ετείς τίτλοι ύψους 1,75 δισ. ευρώ, 10ετή ομόλογα ύψους 2,25 δισ. ευρώ και 7ετή (λήξης 2025) με στόχο να αντληθούν 2 δισ. ευρώ. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 ώρα Λονδίνου (12:00 ώρα Ελλάδος) και τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά 30 λεπτά αργότερα

Η προσοχή στρέφεται κυρίως στη δημοπρασία των 5ετών και των 10ετών τίτλων.

Η Ιταλία πούλησε την Τρίτη εξάμηνα έντοκα ύψους 5,5 δισ. ευρώ με ποσοστό κάλυψης 1,19, που είναι το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2010.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές εξελίξεις καθηλώνουν τους επενδυτές που ανησυχούν ότι οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις στη Ρώμη θα πάνε τη χώρα σε νέες εκλογές που θα ισοδυναμούν με δημοψήφισμα για τον ρόλο της Ιταλίας στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα