ΕΚΤ: Φτωχότεροι οι Ευρωπαίοι, μεγαλύτερη η ανισότητα

Έρευνα για τα νοικοκυριά καταδεικνύει ότι ο πλούτος υποχώρησε κατά 10% την τετραετία 2010-2014 - Κυριότερη αιτία η πτώση της τιμής ακίνητης περιουσίας

Οι διαμαρτυρίες των Ευρωπαίων κατά της ανισότητας δεν γίνονται αδίκως: η «ψαλίδα» μεταξύ πλούσιων και φτωχών ολοένα και ανοίγει.

Όπως δείχνει η έρευνα της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, το 10% των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη κατέχει πάνω από τον μισό πλούτο όλης της περιοχής. Ενας βασικός δείκτης για την ανισότητα αυξήθηκε ελαφρώς και σχεδόν όλα τα νοικοκυριά

ήταν σε χειρότερη κατάσταση το 2014, όπως προέκυψε από τη σύγκριση με τα στοιχεία προηγούμενης έρευνας που είχε διενεργηθεί το 2010.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πάτημα» για τους λαϊκιστές που έχουν αυξήσει την πολιτική τους δύναμη με τη ρητορική τους κατά του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών και του ότι η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το μέσο νοικοκυριό στην ευρωζώνη είχε καθαρό πλούτο 104.000 ευρώ το 2014, περίπου κατά ένα δέκατο χαμηλότερα από το 2010. Το πλουσιότερο 10% είχε 496.000 ευρώ και το φτωχότερο 5% είχε αρνητικά ποσοστά καθαρού πλούτου, καθώς οι υποχρεώσεις εξαφάνιζαν κάθε περιουσιακό στοιχείο. Ο στατιστικός δείκτης που μετρά τις ανισότητες αυξήθηκε σε 68,5% από 68%, την ώρα που το ποσοστό 100% σηματοδοτεί την πλήρη ανισότητα.


Οι αυταπασχολούμενοι ήταν μεταξύ των πλουσιότερων, με μέση καθαρή περιουσία τα 256.100 ευρώ. Οι άμεσοι ιδιοκτήτες κατοικιών είχαν περιουσία 226.700 ευρώ, αν και αυτό το ποσό μειωνόταν στα 144.300 ευρώ με υποθήκη.

Οι ενοικιαστές ήταν μεταξύ των φτωχότερων με 8.900 ευρώ. Ο πλούτος τυπικά αυξανόταν στην ηλικιακή ομάδα 65-74 για να μειωθεί και πάλι πάνω από αυτό το όριο.

Σημειώνεται ότι η έρευνα εξαιρεί την τρέχουσα αξία των αναμενόμενων συντάξεων, η οποία, όπως σημειώνει η ΕΚΤ, για πολλά νοικοκυριά αποτελεί ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πλούτου τους.

Η προηγούμενη έρευνα είχε στην κυριολεξία εξοργίσει τους Γερμανούς, καθώς έδειχνε ότι το μέσο γερμανικό νοικοκυριό είναι αρκετά φτωχότερο από τα αντίστοιχα σε χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, που είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η «ψαλίδα» έκλεισε σημαντικά μετά την απότομη υποχώρηση των τιμών των ακινήτων στις χώρες του Νότου. Εξάλλου, οι Γερμανοί συνήθως δεν κατέχουν ακίνητη περιουσία.

Γενικά ήταν μια χρονιά δοκιμασίας για την ΕΕ, καθώς βίωσε το δημοψήφισμα στη Βρετανία, το ξέσπασμα κρίσης σε μεγάλες τράπεζες και την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Το 2017 δεν αναμένεται καθόλου ευκολότερο, καθώς θα είναι η χρονιά εκλογών για Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, ενώ, όπως σημειώνει το Bloomberg, πιθανές είναι οι κάλπες και για Ιταλία και Ελλάδα.

Ακόμα μεγαλύτερο κύμα αντιδράσεων κατά της Ενωμένης Ευρώπης ξεσήκωσαν οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις με τελευταία αυτή του Βερολίνου. Επιθέσεις που βοήθησαν στην άνοδο ακραίων κομμάτων όπως το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία που χρησιμοποιούν αντιμεταναστευτική ρητορική.

Η έρευνα της ΕΚΤ διενεργήθηκα σε 18 χώρες της ευρωζώνης, καθώς και σε Πολωνία και Ουγγαρία και αυτό που έδειξε είναι ότι τα επίπεδα πλούτου μειώνονται περισσότερο για τους ήδη φτωχούς παρά για τους εύπορους. Εκείνοι που έχουν δάνεια επλήγησαν επίσης, καθώς το χρέος τους αυξήθηκε περισσότερο λόγω της μείωσης της αξίας των ακινήτων τους. Ο καθαρός πλούτος των νοικοκυριών με στεγαστικό δάνειο υποχώρησε κατά 20%, έναντι ενός 7,9% για τους ενοικιαστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα