Έκκληση Σόιμπλε για σχηματισμό κυβέρνησης – Τι λένε οι πολίτες

Έκκληση στα γερμανικά κόμματα να επιδείξουν μεγαλύτερη βούληση για συμβιβασμό και να αναλάβουν την ευθύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού απηύθυνε ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε βουλευτές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν ανάγκη το Βερολίνο να είναι ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος.

«Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και όπως εμείς οι ίδιοι χρειαζόμαστε ισχυρούς εταίρους, έτσι και οι γείτονές μας επίσης θέλουν έναν αξιόπιστο εταίρο στο πλευρό τους»,

συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Πέτερ Αλτμάιερ, «δεξί χέρι» της Άνγκελα Μέρκελ, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να αποφασίσουν εντός των επόμενων τριών εβδομάδων αν μπορούν να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση και να βγάλουν τη Γερμανία από το πολιτικό αδιέξοδο.

Σημείωσε πως είναι σαφές πως το συντηρητικό του κόμμα έχει μια εντολή να κυβερνήσει και πως τα κόμματα θα πρέπει να στηρίξουν την έκκληση του προέδρου Σταϊνμάγερ προς τα κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη και να συνεργαστούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, πάντως, δημοσκόπηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv δείχνει ότι η πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διενέργειας νέων εκλογών. Πιο συγκεκριμένα το 45% τάσσεται υπέρ των νέων εκλογών, το 27% υπέρ ενός νέου μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών -Σοσιαλδημοκρατών και το 24% υπέρ κυβέρνησης μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών.

Εάν γίνονταν νέες εκλογές οι μεγάλοι κερδισμένοι θα ήταν οι Πράσινοι (Die Gruenen), με άνοδο του ποσοστού τους στο 12% έναντι 8,9% που έλαβαν τις τελευταίες εκλογές, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) θα θα λάμβανε 31% (από 32,9% τον Σεπτέμβριο, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα λάμβαναν 21% από 20,5%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 10% από 10,7%, η Αριστερά (Die Linke) 9% από 9,2% στις τελευταίες εκλογές, ενώ το ακροδεξιό AfD θα λάμβανε 12% από 12,6% στις 24 Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα