Εισφορά 16% και σύνταξη 483 ευρώ προτείνει η κυβέρνηση στους αγρότες

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Χαμηλότερες εισφορές για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16% επί του εισοδήματος αντί για 20%, πρότεινε χθες ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να μειώνεται η τελική σύνταξη κάτω από τα επίπεδα της εθνικής.

Όσοι επιλέξουν να πληρώνουν εισφορά στο 16% του εισοδήματός τους (στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι επιδοτήσεις) θα εισπράξουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου τα 16/20 της Εθνικής Σύνταξης που αντιστοιχεί σε 307,2 ευρώ ενώ με την πρόσθεση της αναλογικής βάσει των εισφορών, η σύνταξη για 40 χρόνια ασφάλισης θα ανέρχεται

σε των 483 ευρώ.

Αν ο αγρότης επιλέξει να πληρώνει εισφορά 20% θα πάρει σύνταξη 604 ευρώ στην 40ετία.

Η μεταβατική περίοδος στην κλιμάκωση των αγροτικών εισφορών, αυξάνεται επιπλέον δύο έτη ώστε να γίνει πιο ομαλή προσαρμογή στο 20% του εισοδήματος το 2021 αντί του 2019 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα ξεκινά από το 2017 με ποσοστό εισφοράς στο 14% του αγροτικού εισοδήματος.

Η κλιμάκωση της εισφοράς στη διάρκεια των πέντε ετών, από το 14% στο 16% η στο 20% είναι θέμα που παραμένει ανοιχτό. Ωστόσο το χαμηλό ποσοστό 16% θα παραμείνει εφ΄όρου ζωής για τους κατ΄επάγγελμα αγρότες.

Αν κάποιος επιθυμεί να ανέβει κλίμακα στο 20% κατά την διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου, προκειμένου να λάβει υψηλότερη σύνταξη υπάρχει η πρόβλεψη να το κάνει είτε αλλάζοντας ασφαλιστική κλάση είτε μέσω εξαγοράς.

Ο ΟΓΑ θα διατηρηθεί αυτόνομος για μια μεταβατική περίοδο πέντε ετών έως το 2021 και δε θα συγχωνευτεί άμεσα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Προτείνεται επίσης η θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο (π.χ. για την αγρότισσα και τα ενήλικα παιδιά, όπως και για τους αλλοδαπούς) ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Απομένει οι προτάσεις να γίνουν αποδεκτές όχι μόνο από τους αγρότες αλλά και από τους θεσμούς.

Την ίδια ώρα οι επιστημονικοί φορείς που επιμένουν στην αποχή τους από το διάλογο με την κυβέρνηση για το νέο ασφαλιστικό , προχωρούν σήμερα το πρωί στις 9:30, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών (στο κτίριο της Καραγιώργη Σερβίας 10) και την Πέμπτη 25/2/2016 και ώρα 11:00 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Θα συναντηθούν επίσης με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για να εκθέσουν τις απόψεις τους.

Οι φορείς διαμαρτύρονται ότι ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, δεν έχει καταθέσει μέχρι σήμερα συγκεκριμένα στοιχεία, όπως αναλογιστικές μελέτες, ποσοτικοποιήσεις κ.λπ..

Επαναλαμβάνουν ότι ο όποιος διάλογος πρέπει να γίνει επί τη βάσει του ασφαλίστρου και της παροχής και όχι επί φορολογικού χαρακτήρα ποσοστών επί του εισοδήματος.

Ζητούν να μην ενταχθούν στον ενιαίο φορέα ασφάλισης και επιφυλάσσονται, όταν θα έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία και μελέτες αναλογιστικές, να προβούν και στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα