Είναι μόδα τα startup;

Τι στο καλό θέλει ένας διεθνούς εμβέλειας μεγαλοεπενδυτής της δύναμης και της επιρροής του του Prem Watsa για να κατηφορίζει ένα δευτεριάτικο πρωινό την Λεωφόρο Συγγρού (μέχρι το ύψος του Αγίου Σώστη) για να σταθεί -πρόσωπο με πρόσωπο- απέναντι από νεαρούς επίδοξους επιχειρηματίες όπως η Αθανασία Παναγιωτοπούλου και τον Παναγιώτη Γκιόκα- δύο νέους συνιδρυτές επιτυχημένων startup εταιρειών με πολλαπλά μετρήσιμα αποτελέσματα;

Τι είναι άραγε αυτό που κάνει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη

να συνδέσει το κύμα της νέας επιχειρηματικότητας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αυτό διαθέτει με το μέλλον των δημιουργικών μυαλών της χώρας μας από το βήμα της εκδήλωσης βράβευσης των νικητών του ετήσιου διαγωνισμού καινοτομίας & τεχνολογίας;

Μια επίσκεψη και μια παρέμβαση αποτελούν την καλύτερη απάντηση στις τρέχουσες συνθήκες της οικονομίας και της αγοράς σε όλους όσοι ρωτούν – με μπόλικη δόση ειρωνείας- αν είναι μόδα τα startup... Η απάντηση πρέπει να θεωρείται ήδη δεδομένη. Παρόλα αυτά έχει νόημα μια αναφορά στις δηλώσεις του αφεντικού της Fairfax : «Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης. Για να το αξιοποιήσει πλήρως, τα νέα ταλέντα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα και να τους δοθεί η τεχνογνωσία αλλά και η χρηματοδότηση που χρειάζονται για να ανθίσουν. Μία νέα γενιά επιχειρηματιών, τολμηρών και δημιουργικών, σε ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει σε ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Μας χαροποιεί να βλέπουμε ότι εταιρίες στις οποίες έχουμε επενδύσει, όπως είναι η Eurobank, έχουν αναγάγει σε υψηλή προτεραιότητα το να βοηθούν νεοφυείς επιχειρηματικές προσπάθειες να επιτύχουν». Μετά από αυτήν την δήλωση Watsa ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την δουλειά που γίνεται στο πρόγραμμα egg; Το ίδιο θα έλεγε κανείς και για το περιεχόμενο της παρέμβασης Φραγκιαδάκη: «Εμείς στην Εθνική Τράπεζα στηρίζουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα με θεσμούς όπως το business seeds προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα υποστήριξης, ενθάρρυνσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε καινοτόμες ιδέες με επιχειρηματική προοπτική, και γι' αυτό όλοι εσείς πρέπει να συνεχίσετε να κυνηγάτε με όρεξη τις ιδέες σας και τα όνειρά σας. Η αλλαγή δεν θα έρθει απ' έξω ή από την πολιτεία μόνο, αλλά από εμάς τους ίδιους. Εμείς θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη και την δημιουργία.

Το πρόγραμμα business seeds αντικατοπτρίζει και ενστερνίζεται τους πυλώνες μιας βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η καινοτομία, η τεχνολογική πρόοδος, η εξωστρέφεια, η αύξηση της απασχόλησης των νέων, η ορθή χρηματοοικονομική δομή των νεοφυών επιχειρήσεων και η ορθή ανάληψη και απόδοση κινδύνου».

Στο σημείο αυτό, δύο στοιχεία που συνηγορούν για τον ρόλο της νέας και της νεανικής επιχειρηματικότητας στην χώρα μας. Το πρώτο στοιχείο δόθηκε από ένα από τα έμπειρα μεγαλοστελέχη της διεθνούς συμβουλευτικής φίρμας McKinsey & Company, τον Θεόδωρο Πεπανίδη ο οποίος σε μια απολύτως κατατοπιστική για τα δεδομένα της ψηφιακής οικονομίας παρουσίαση από το βήμα της εκδήλωσης βράβευσης των νικητών του 7ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας δικαίωσε την επιλογή των ελληνικών τραπεζών να επενδύσουν στα νέα παραγωγικά μυαλά διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για να κρατηθούν αυτά τα μυαλά στον τόπο μας. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι το 80 % του προσωπικού υψηλών προδιαγραφών σε μια εταιρεία που εξαγόρασε η McKinsey & Company στο Λονδίνο είναι Έλληνες. Με λίγα λόγια, το φαινόμενο της φυγής δεν είναι εύκολο να αντιμετωπισθεί αν δεν δημιουργηθούν δομές και δίκτυα που να επιτρέπουν στα πιο δημιουργικά και παραγωγικά μυαλά αυτής της χώρας να διατηρούν σε κάθε περίπτωση ανοικτούς δρόμους επαφής και επικοινωνίας ή ακόμη καλύτερα συνθήκες για διπλή κατοικία και εργασία. Κοινώς, να το έχουν δίπορτο – αλλά και αυτό απαιτεί να έχουν χτίσει συμφέροντα και ενδιαφέροντα και στην χώρα μας. Το δεύτερο και τελευταίο στοιχείο έχει να κάνει με αυτό. Οι δύο από τους νικητές του τελευταίου διαγωνισμού της Εθνικής Τράπεζας το έχουν καταφέρει.

Keywords
Τυχαία Θέματα