Δεν καλύπτει το χάσμα κυβέρνησης - ΝΔ η υποψηφιότητα Πολύδωρα για το ΕΣΡ

Ο Βύρων Πολύδωρας είναι και επίσημα η πρόταση της κυβέρνησης για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρώην βουλευτής σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Πολύδωρας στις δηλώσεις του έθεσε ως προϋπόθεση να συγκροτηθεί το ΕΣΡ

με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα καίριο σημείο, πρόταση που όπως είπε έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής. «Αυτό που εξέθεσα εγώ είναι ότι με συνταγματική συμπεριφορά δεχόμασε την απόφαση του ΣτΕ και ενοούμε ότι το καίριο είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα» είπε χαρακτηριστικά.

«Εννοείται ότι στην επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή του διαγωνισμού» συμπλήρωσε ο κ. Πολύδωρας.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να μιλάμε για κατάργηση του νόμου Παππά ο πρώην βουλευτής της ΝΔ απάντησε ότι «μου είναι αδιάφορο».

Ο κ. Πολύδωρας χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τις τηλεοπτικές άδειες ως «βραχυκύκλωμα» και έκανε λόγο για «τιμητική πρόταση».

Ερωτηθείς για την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία λίγο πριν την είσοδό του στο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επικοινωνιακά παιχνίδια», ο Βύρων Πολύδωρας είπε ότι «εγώ δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια ούτε είδα στο πνεύμα τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα αλλά τάση για συναίνεση που είναι και προϋπόθεση της δικής μου παρεμβασεως».

Είπε, δε, ότι επιθυμία του είναι να επικοινωνήσει με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων και να εκθέσω τις απόψεις μου στον ΠτΔ με πνεύμα συναινετικό.

«Αυτές τις ώρες όλοι οι δυνάμενοι να εκφέρουν γνώμη και να έχουν την αποφασιστικότητα για μια εποικοδομητική συμβολή νομίζω ότι είναι υποχρεωμένοι να δράσουν» πρόσθεσε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ.

Ο κ. Πολύδωρας εξέφρασε άποψη και για την κόντρα κυβέρνησης-δικαιοσύνης λέγοντας ότι «μέχρι και την ένταση την Δικαιοσύνη δεν την ενοοώ, εκτός τόπου και χρόνου αυτές τις ώρες. Θέλω να είμαι παράγοντας θεσμικής αξίας». «Θέλω να είμαι παράγοντας θεσμικής εξομάλυνσης» κατέληξε ο κ. Πολύδωρας.

Λίγο αργότερα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προέβη σε δηλώσεις γνωστοποιώντας ότι η πρόταση του στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα θα έχει ως επικεφαλής για πρόταση για πρόεδρο τον Βύρωνα Πολύδωρα και για αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη. «Είμαι σε επαφή με τα κόμματα και τη Δευτέρα θα έχουν τις δικές τους αποφάσεις. Μετά και τη δήλωση του αρμόδιου υπουργού του κ. Παππά είναι αυτονόητο ότι είναι δουλειά του ΕΣΡ. Δεν θα υπάρχει έδαφος για εύλογες αιτιάσεις για να μην προχωρήσουμε στην διαδικασία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής.

Στο μεταξύ ο υπ. Επικρατείας Ν. Παππάς με δήλωση του χαρακτηρίζει αυτονόητο να περάσει η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες στο ΕΣΡ και ζήτησε «να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις». Σύμφωνα με τον κ. Παππά «η συγκρότηση ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Μάλιστα λίγα λεπτά μετά τη δήλωση του κ. Παππά και επιμένοντας στη ρητορική ότι το μοναδικό λάθος στο νόμο ήταν η παράγραφος αυτή που προέβλεπε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι η αρμοδιότητα του διαγωνισμού για τις άδειες περνά στο ΕΣΡ άμεσα, ότι τη Δευτέρα το πρωί και πριν τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής θα κατατεθεί διάταξη που θα καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339.

Η ΝΔ πάντως εξακολουθεί να τηρεί αρνητική στάση και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τα «επικοινωνιακά παιχνίδια». Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για μία κυβέρνηση «εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε» και αναφέρει: «Όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί».

Αρνητική είναι και η στάση του ΠΑΣΟΚ προς το πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα. «Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ Βυρων Πολυδωρας δεν ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Η πρόταση του εξυπηρετεί απλά τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την συντηρητική παράταξη, με αντάλλαγμα την πολιτική ασυλία της καταστροφικης -για τη χώρα- περιόδου 2004/2009. Εξυπακούεται οτι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει τον "Υπουργό της ζαρντινιέρας". Αυτόν που είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου, με την Χρυσή Αυγή. Περιμένουμε πραγματικά συναινετικές προτάσεις ώστε να συγκροτηθεί αξιόπιστο και αποδεκτό ΕΣΡ», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Χ. Τρικούπη.

Σε ανακοίνωση του Το Ποτάμι σπεύδει να υπογραμμίσει την κάθετη αντίθεσή του στην πρόταση Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να «παίξει» με τους θεσμούς και να ευτελίσει τις ανεξάρτητες αρχές. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το κόμμα δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο του ΕΣΡ «ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας». Όπως σημειώνει, δεν πρόκειται να γίνει «συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του γνωστοποιεί πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει «σε παζάρια» και καταλογίζει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη ΝΔ «προσπάθεια αποπροσανατολισμού» του λαού απ' τα πραγματικά προβλήματα

Nα αποφύγει κάθε παράπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία ζητεί από την κυβέρνηση, η Ένωση Κεντρώων, αξιώνοντας τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ. Μάλιστα, διευκρινίζει ότι ακόμη και οι προσωρινές άδειες λειτουργίες θα πρέπει να δοθούν στο Συμβούλιο και όχι στην κυβέρνηση. Όσον αφορά τη Ν.Δ., η Ένωση Κεντρώων σημειώνει ότι θα πρέπει να συμβάλλει στον σχηματισμό του ΕΣΡ, γιατί διαφορετικά φαίνεται πως έχει ως μοναδικό στόχο την πτώση της κυβέρνησης.

Οι αρχικές διαρροές

Νωρίτερα κυβερνητική πηγή δήλωνε ότι με την πρόταση Πολύδωρα επιβεβαιώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης για συναινετική συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής.

Απ' την πλευρά της η ΝΔ απ' την πρώτη στιγμή κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επικοινωνιακά παιχνίδια» και την καλεί να προχωρήσει σε αντικατάσταση του νόμου Παππά με νόμο «που θα υλοποιεί αυτά που το Σύνταγμα προβλέπει, ώστε μετά να συσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

Keywords
Τυχαία Θέματα