ΕΦΚΑ: Επιστρέφει τις εισφορές υγείας στους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ

Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς 116.677 συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ τα ποσά επιστροφών για τις εισφορές υγείας που παρακρατήθηκαν εσφαλμένα, καθώς για τεχνικούς λόγους δεν πιστώθηκαν νωρίτερα.

Ωστόσο ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης τονίζουν πως η κυβέρνηση επιστρέφει μόλις το 60% των ποσών που παρακρατήθηκαν λανθασμένα, καθώς εξαιρούνται παράτυπα η εισφορά Αλληλεγγύης

Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.) που θεσπίστηκε με τον Νόμο 3863/2010, με ποσοστά παρακράτησης από 3% έως και 10% και ισχύει από 1/8/2010, αλλά και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που προβλέφθηκε με το Νόμο 3986/2011.

Από την άλλη το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει πως οι επιστροφές υπολογίστηκαν με βάση το Νόμο 4501/2017, ο οποίος εφαρμόστηκε από την ΗΔΙΚΑ χωρίς καμία παρέκκλιση και συνεπώς, παραδείγματα που έχουν δημοσιοποιηθεί και δείχνουν επιστροφές μικρότερες από τις πραγματικές δεν στηρίζονται σε ορθούς υπολογισμούς. Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως κανένα δικαίωμα δεν πρόκειται να χαθεί για καμία απολύτως κατηγορία συνταξιούχων.

Εν τω μεταξύ ο ΕΦΚΑ με έγγραφό του επισημαίνει ότι στις περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων που δικαιούνται διαφορές ποσών που παρακρατήθηκαν υπέρ υγειονομικής περίθαλψης, τα ποσά θα αποδοθούν στους νόμιμους κληρονόμους, μετά από αίτηση που θα πρέπει να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμής/εκκαθάρισης συντάξεων, αφού προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα