Εφαλτήριο Ελληνικού Πολιτισμού από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο UCLA

Του Ιωάννη Αντύπα

Οι επενδύσεις χωρίς σύνορα για τη προώθηση της Ελλάδας και των ελληνικών σπουδών συνεχίζονται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με δωρεά ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων στο Αμερικάνικο πανεπιστήμιο UCLA, για τη δημιουργία Κέντρου για τη Μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού.

Το Stavros Niarchos Foundation Center for the Study of Hellenic

Culture θα στεγάζεται στον χώρους του UCLA, θα αξιοποιήσει την παράδοση του πανεπιστημίου στις ελληνικές σπουδές, και θα υποστηρίξει την έρευνα σε διάφορους κλάδους, από την αρχαιολογία και τις κλασικές σπουδές, μέχρι τις γλώσσες και τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες.

Η δωρεά θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση για τη φιλοξενία καθηγητών και μεταπτυχιακών φοιτητών από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και άλλες χώρες. Όσοι σπουδάζουν στο Κέντρο θα μπορούν να επωφεληθούν από τις εκτεταμένες συλλογές των βιβλιοθηκών του UCLA που σχετίζονται με τον αρχαίο, τον βυζαντινό, τον πρώιμο σύγχρονο και τον σύγχρονο Ελληνισμό.

Επιπλέον της διδακτικής και ερευνητικής του αποστολής, το Κέντρο έχει σχεδιαστεί με σκοπό να καθιερωθεί ως ένας ζωντανός πολιτιστικός κόμβος για την ευρεία ελληνική κοινότητα του Λος Άντζελες. Περίπου 150.000 Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής ζουν στην Καλιφόρνια –περισσότεροι από ότι σε κάθε άλλη πολιτεία, πέραν της Νέας Υόρκης.

Το Κέντρο θα συνεργάζεται με οργανισμούς, εκκλησίες και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλη τη Νότια Καλιφόρνια, προκειμένου να παρουσιάζει κοινοτικά προγράμματα και να προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου για την ιστορική, αλλά και διαχρονική συνεισφορά της Ελλάδας στον σύγχρονο πολιτισμό.

Τι αναφέρουν το ίδρυμα και το UCLA

«Στα εικοσιένα χρόνια του κοινωφελούς του έργου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει υποστηρίξει σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των Ελληνικών Σπουδών. Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με το UCLA για τη δημιουργία ενός σύγχρονου πνευματικού και πολιτιστικού κέντρου προς όφελος τόσο των φοιτητών του UCLA όσο και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ», δήλωσε ο Στέλιος Βασιλάκης, Γενικός Διευθυντής Προγραμμάτων & Στρατηγικής του ΙΣΝ. «Με τη συνύπαρξη διαφορετικών ακαδημαϊκών τμημάτων σε έναν ενιαίο χώρο, το Κέντρο του ΙΣΝ για τη Μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού θα προάγει τη διεπιστημονική αλληλεπίδραση, δημιουργώντας έναν κόμβο για τους φοιτητές, την τοπική κοινωνία, καθώς και την ακαδημαϊκή κοινότητα.»

«Είμαστε ευγνώμονες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που μας βοήθησε να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο κέντρο για την έρευνα και τη διδασκαλία, τόσο της αρχαίας όσο και της σύγχρονης Ελλάδας και των Ελλήνων», δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου UCLA, Gene Block. «Οι Έλληνες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία του πλανήτη, και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα ιδανικά και τα επιτεύγματά τους έχουν πυροδοτήσει την έρευνα και τη διδασκαλία, και έχουν προωθήσει την κατανόησή μας για την ανθρωπότητα. Όλες αυτές οι αξίες αντικατοπτρίζονται στις δεσμεύσεις του UCLA ως δημόσιου ιδρύματος».

«Χάρη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είμαστε πλέον σε θέση να συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο στον τομέα των ελληνικών σπουδών και να συνδεθούμε με άλλα πολιτιστικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, προκειμένου να αναδείξουμε την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού πολιτισμού», δήλωσε ο David Schaberg, ο Κοσμήτορας του τμήματος ανθρωπιστικών σπουδών του UCLA.

Το πολύπλευρο ενδιαφέρον του UCLA για την Ελλάδα

Αρκετά πρόσφατα έργα αναδεικνύουν τη σημαντική επένδυση του UCLA στην Ελλάδα. Αυτά περιλαμβάνουν τις ανασκαφές στην Πιερία, για το Αρχαιολογικό Έργο στην Αρχαία Μεθώνη, και τη δημιουργία ενός ακουστικού μουσείου ελληνικών βυζαντινών εκκλησιών. Επιπλέον, το UCLA υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με το Μουσείο Μπενάκη, για τη δημιουργία ενός καινοτόμου προγράμματος στην Οικία του Patrick Leigh Fermor στην Καρδαμύλη, η οποία είναι αφιερωμένη στον Βρετανό στρατιώτη, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κρητική αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Και τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Η ουσία της υπόθεσης είναι πως με μια τέτοια προσφορά, η δημιουργία αυτού του Κέντρου αυξάνει σε βάθος χρόνου το ενδιαφέρον για την Ελλάδα διεθνώς, κινητοποιώντας περισσότερο κόσμο να μελετήσει για την αρχαία και νεότερη ιστορία της χώρας μας. Ανέκαθεν η Ελλάδα στηριζόταν στις διεθνείς της διασυνδέσεις και στην εικόνα της στο εξωτερικό για εμπορικούς αλλά και ενίοτε για πολιτικούς σκοπούς. Η ενδυνάμωση τέτοιων τμημάτων, στα οποία φοιτούν επιφανείς μαθητές από όλο το κόσμο, αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Λίγα λόγια για το UCLA

Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες (UCLA) είναι ένα δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο Προσφέρει 337 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων. Το UCLA εγγράφει περίπου 31.000 προπτυχιακούς και 13.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές και είχε 119.000 υποψηφίους για το φθινόπωρο του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα