ΕΕ: Τι αλλάζει με την απαγόρευση στα μικροπλαστικά

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο αριθμός των μικροπλαστικών σωματιδίων είναι πλέον μεγαλύτερος από τον αριθμό των αστεριών του γαλαξία μας.

Τα μικροπλαστικά μπορούν να εξαπλωθούν μέσω του αέρα, του νερού ή του εδάφους και δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τη στιγμή που εισέρχονται στο περιβάλλον. Επειδή δεν αποσυντίθενται με φυσικό τρόπο, μπορούν να αποτελέσουν απειλή για τα ζώα και τα φυτά σε βάθος αιώνων, όπως και να εισέλθουν στη διατροφική αλυσίδα. Μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστες οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην υγεία μας επακριβώς.

Επί του παρόντος, εκτιμάται ότι κάθε

χρόνο απελευθερώνονται στην Ε.Ε. περίπου 42.000 τόνοι μικροπλαστικών που προστίθενται σκόπιμα σε προϊόντα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον θεσπίσει μέτρα στο πλαίσιο των κανονισμών για τις επιβλαβείς χημικές ουσίες, απαγορεύοντας την πώληση μικροπλαστικών στην Ε.Ε., καθώς και προϊόντων στα οποία έχουν προστεθεί σκοπίμως.

Ποια προϊόντα επηρεάζονται;Το περιβάλλον επιβαρύνεται σημαντικά από τα μικροπλαστικά Εικόνα: Alfonso Di Vincenzo/IPA/Kontrolab/picture alliance

Η νέα απαγόρευση ορίζει τα μικροπλαστικά ως «συνθετικά πολυμερή σωματίδια μεγέθους μικρότερου των πέντε χιλιοστών που είναι οργανικά, αδιάλυτα και μη διασπώμενα». Βρίσκονται σε πολυάριθμα προϊόντα, όπως σε μακιγιάζ, καλλυντικά, προϊόντα καθαρισμού, γκλίτερ, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, παιχνίδια, φάρμακα και τεχνητές αθλητικές επιφάνειες, όπως γήπεδα ποδοσφαίρου από καουτσούκ.

Από τους νέους κανονισμούς εξαιρούνται τα δομικά υλικά που αν και εμπεριέχουν μικροπλαστικά, δεν τα απελευθερώνουν, όπως και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, οι κατασκευαστές θα πρέπει να αναφέρουν σε ετήσια βάση τις εκτιμώμενες εκπομπές μικροπλαστικών, καθώς και να παρέχουν οδηγίες για τη χρήση και απόρριψη των επηρεαζόμενων προϊόντων.

Η απαγόρευση ισχύει για προϊόντα που κατασκευάζονται στην Ε.Ε., όπως και για προϊόντα που εισάγονται από το εξωτερικό και εμπεριέχουν μικροπλαστικά. Έτσι, «προωθείται και η καινοτομία στην ευρωπαϊκή βιομηχανία», λέει η Γιοχάνα Μπέρνζελ, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα