Ε.Ε. προς Βρετανία: Εφαρμόστε το Brexit όσο το δυνατόν πιο γρήγορα

Τη λύπη τους για την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε., αλλά και την αποφασιστικότητα της Ένωσης να παραμείνει ενωμένη, τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μ. Ρούτε, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της Ένωσης.

Τα κορυφαία στελέχη της Ε.Ε. είχαν σήμερα το πρωί συνάντηση, μετά από πρόσκληση του κ. Γιούνκερ, προκειμένου να χαράξουν τον «οδικό χάρτη» αναφορικά με τον τρόπο που θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία αποχώρησης της

Βρετανίας, αλλά και ποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν από πλευράς Ε.Ε προκειμένου να προστατευθούν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Στην κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν τα ακόλουθα:

«Σε μία ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία οι Βρετανοί εξέφρασαν την πρόθεσή τους να φύγουν από την Ε.Ε. Λυπόμαστε γι' αυτή την απόφαση αλλά τη σεβόμαστε.

Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση, αλλά είμαστε ενωμένοι στον τρόπο που θα την αντιμετωπίσουμε. Θα στηρίξουμε τις βασικές αρχές της Ε.Ε., όπως αυτές της προώθησης της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της. Η Ε.Ε. των 27 κρατών-μελών θα διατηρηθεί. Η Ένωση είναι το πλαίσιο του κοινού πολιτικού μέλλοντός μας. Έχουμε δεσμούς ιστορικούς, γεωγραφικούς και κοινά συμφέροντα και θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας πάνω σε αυτή τη βάση.

Μαζί θα καταγράψουμε τις κοινές δυσκολίες για στήριξη της ανάπτυξης, αύξησης της ευημερίας και διασφάλισης ενός προστατευμένου και σίγουρου περιβάλλοντος για τους πολίτες μας. Οι αρχές θα συμβάλλουν με κάθε τρόπο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τώρα αναμένουμε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να θέσει σε εφαρμογή την απόφαση των πολιτών της όσο πιο γρήγορα αυτό είναι δυνατόν, όσο και εάν η διαδικασία θα είναι επώδυνη. Κάθε καθυστέρηση θα παρατείνει την αβεβαιότητα. Έχουμε κανόνες και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με τον ορθό τρόπο.

Το Άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκες θέτει τη διαδικασίας που πρέπει να ακολουθήσει όποιο κράτος-μέλος επιθυμεί να φύγει από την Ε.Ε. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποχώρησής του από την Ένωση. Έως ότου η όλη διαδικασία ολοκληρωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ε.Ε., με όλα τα δικαιώματα και όλες τις υποχρεώσεις που αυτό σημαίνει.

Βάσει των Συμφωνιών τις οποίες έχει κυρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, οι νόμοι της Ε.Ε ισχύουν γι' αυτό έως ότου πάψει να είναι μέλος της Ένωσης.

Η «Νέα Συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ε.Ε.», η οποία επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Φεβρουαρίου 2016, δεν θα τεθούν σε εφαρμογή και θα πάψει να ισχύει. Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζουμε ότι θα καταστεί ένας στενός συνεργάτης της Ε.Ε. στο μέλλον.

Αναμένουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να μας καταθέσει τις προτάσεις του. Οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει – πλέον ως τρίτη χώρα και όχι ως μέλος της Ε.Ε. - με το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα και των δύο πλευρών και να είναι ισορροπημένη τόσο σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις όσο και τα δικαιώματα»

Keywords
Τυχαία Θέματα