ΕΕ: Επικίνδυνη η απαγόρευση ντιζελοκίνητων στις πόλεις

Η απαγόρευση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στις ευρωπαϊκές πόλεις ενδέχεται να πλήξει τη δυνατότητα των αυτοκινητοβιομηχανιών να επενδύουν σε οχήματα με μηδενική εκπομπή ρύπων, προειδοποιεί η Επίτροπος για θέματα Βιομηχανίας της ΕΕ.

Σε επιστολή της προς τους υπουργούς μεταφορών των μελών της Ευρωζώνης που έχει στην κατοχή του το Reuters, η Επίτροπος της ΕΕ Elzbieta Bienkowska αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει κανένα όφελος εάν καταρρεύσει η αγορά πετρελαιοκίνητων οχημάτων και ότι βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να γίνει φόκους στο να αναγκαστούν

οι αυτοκινητοβιομηχανίες να ευθυγραμμίσουν τις επικίνδυνες εκπομπές ρύπων με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Οι τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στην τεχνολογία των ντίζελ, που προσφέρει πιο αποτελεσματική καύση του ντίζελ και που μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε σχέση με τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα.

Ωστόσο, από τη στιγμή που η Volkswagen παραδέχθηκε το 2015 ότι εξαπάτησε τις κανονιστικές αρχές στα τεστ εκπομπής ρύπων στις ΗΠΑ, πυροδοτήθηκαν ανησυχίες για τη μόλυνση που προκαλούν αυτά τα οχήματα, με αποτέλεσμα να μπει στο στόχαστρο ολόκληρη η αυτοκινητοβιομηχανία.

Στην επιστολή της η Bienkowska αναφέρει στους υπουργούς τις ανησυχίες της για τις τελευταίες παραβιάσεις από Audi και Porsche που αποκαλύφθηκαν χωρίς να τις αντιληφούν οι γερμανικές αρχές.

Το Μόναχο – έδρα της BMW - είναι η τελευταία μιας σειράς γερμανικών πόλεων που σκέφτεται την κατάργηση των πετρελαιοκίνητων, με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα αναγκαστούν να κατασκευάζουν καθαρότερα οχήματα.

Σε ό,τι αφορά την επιστολή της Επιτρόπου, υπάρχουν κι εκείνοι που λένε πως φαίνεται πως η Bienkowska υπέκυψε στις απαιτήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών...

Keywords
Τυχαία Θέματα