Δυτικά της διασκέδασης

Η οδός Αιμιλίου Βεάκη στο Περιστέρι, δίπλα σχεδόν στη στάση Περιστέρι του μετρό, έγινε πεζόδρομος πριν από ένα χρόνο και σήμερα είναι ένας από τους πιο ζωντανούς δρόμους της Αθήνας, γεμάτος με πανέμορφα στέκια, όπου η νεολαία, όχι μόνο των δυτικών πραστίων, αλλά και ολόκληρης της πόλης, έχει πολλές

επιλογές. Προς έκπληξή μου, πρώτο ρόλο εδώ παίζει η ποιότητα στη διασκέδαση και όχι ένα κέφι ψυχαναγκασμού. Στη διάρκεια του οδοιπορικού μου δεν βρήκα ούτε ένα μπαρ που να μην έχει κάτι ιδιαίτερο. Ακουσα από τις καλύτερες μουσικές της Αθήνας, γεύτηκα μοναδικά κοκτέιλ και καφέδες, διαλεγμένα κρασιά και -βασικότατο- αντίκρισα αληθινά χαμόγελα από ξεχωριστούς ανθρώπους. Τα μπαρ κυριαρχούν, χωρίς όμως να λείπουν και μικρά ρεστοράν και «φαγάδικα». Με λίγα λόγια, η Βεάκη είναι ένας δρόμος στον οποίο αποκλείεται ακόμα και ο πιο απαιτητικός να μη βρει κάτι που να τον κρατήσει, να τον κερδίσει. Χαρακτηριστικοί είναι και οι εξωτερικοί χώροι των μαγαζιών, σκεπασμένοι τώρα λόγω εποχής, όλοι τους μιας ενιαίας προσεγμένης αισθητικής που θυμίζει, χωρίς υπερβολή, γαλλικό δρόμο.

Αρχισα, λοιπόν, το μικρό αστικό μου ταξίδι από το Sempre Cafe Cocktail Bar στο νούμερο 51 του δρόμου. Είναι το πρώτο που άνοιξε εδώ και λειτουργεί τα τελευταία εννέα χρόνια από τις 8 το πρωί, μέχρι «όσο πάει», όπως λέει ο υπεύθυνος του χώρου, ο Σωτήρης. Οι djs εναλλάσσονται καθημερινά παίζοντας lounge, jazz, pop, rock, funk και '80s, ακούσματα για διαφορετικές ηλικίες «σε ένταση που δεν ενοχλεί». Ο μοντέρνος χώρος είναι διακοσμημένος με ξύλο, μαύρες επιφάνειες και μέταλλο, ενώ ο εξωτερικός χώρος του έχει καλυμμένο με πλακάκι πάτωμα. Ο Σωτήρης μού επισημαίνει ότι εδώ και χρόνια το Περιστέρι, με τις πολλές επιλογές του, «έχει καταφέρει όχι μόνο να κρατήσει τον κόσμο του αλλά να φέρει και πολλούς από άλλες περιοχές της Αθήνας». Η κουζίνα προσφέρει κρύα πιάτα, σαλάτες, μακαρονοσαλάτα, μπαγκέτες, κλαμπ σάντουιτς, ποικιλίες αλλαντικών. Στο μπαρ, ο κατάλογος των κοκτέιλ ανανεώνεται κάθε πέντε μήνες, ενώ υπάρχει και μεγάλη ποικιλία κρασιών. Τιμές: καφές από 2,7 ευρώ, μπίρα και κρασί από πέντε, ποτό από επτά και κοκτέιλ από οκτώ ευρώ.

Λίγο πιο κάτω και απέναντι, στο Νο 70, το Μακαρούνες είναι ένα κουκλίστικο νέο ρεστοράν, που άνοιξε πριν από έξι μήνες «μετά από ώριμη σκέψη πολλών ετών», όπως πληροφορούμαι. Ο διάκοσμος που διάλεξαν οι ιδιοκτήτες του, Βίλεμ, Βαγγέλης και Κωνσταντίνος, είναι μίνιμαλ, με καλόγουστο και ζεστό design, παστέλ χρώματα, ξανθό ξύλο και μεγάλες τζαμαρίες στον δρόμο. Προσφέρει μεσογειακή κουζίνα με έμφαση στο ιταλικό φαγητό, φρέσκα ζυμαρικά, μπέργκερ, μπρουσκέτες, κρεατικά, αλλά και πιάτα vegetarian. Από γλυκά βρίσκουμε σουφλέ σοκολάτας, αμερικάνικο τσιζκέικ και σορμπέ. Κάπου στο μενού αναγράφεται διακριτικά "Food is Memories"! Τα πιάτα ημέρας αλλάζουν, όπως και γενικότερα ο κατάλογος του μαγαζιού. Η μουσική είναι διακριτική lounge. Η κουζίνα του σεφ Βασίλη Τσάνου ανοίγει στη 1:30 μμ. και κλείνει στις 12:30 το βράδυ. Τιμές: ορεκτικά και σαλάτες από 6,5 ευρώ, φρέσκα ζυμαρικά από εννέα ευρώ, ριζότο από οκτώ, κρασιά (κυρίως ελληνικά) και μπίρες από 3,5 ευρώ.

Για όσους θέλουν να δροσιστούν χωρίς αλκοόλ, λίγα μέτρα παρακάτω, το γεμάτο χρώμα Bubbleicious tea bar λειτουργεί εδώ και τρεισήμισι χρόνια (από τις 10:00 πμ. έως τα μεσάνυχτα) με ροφήματα που έχουν ως βάση τους το τσάι, ενώ διαθέτει και πολλές γεύσεις παγωτών. Ο ιδιοκτήτης, Μιχάλης Μακρής, χαρακτηρίζει τον δρόμο ως hot-spot και γι" αυτό και τον επέλεξε. Τιμές: καφές από 0,9 ευρώ, bubbletea από 2,6.

Επιστροφή στα μπαράκια με το 45 st., στο ίδιο νούμερο της Βεάκη. Συμπληρώνει φέτος πέντε χρόνια λειτουργίας, διαμορφώνοντας και αυτό το δικό του κοινό. Ξεκινάει το πρωί στις 8:00 μέχρι τις 2:00 το βράδυ, ενώ το Σάββατο δεν κλείνει πριν από τις 7:00 το πρωί «επειδή γίνεται πιο κλαμπ», όπως λέει ο Φώτης στο μπαρ. Ιδιοκτήτες του οι Δημήτρης Καπίτσας μαζί με τους συνεργάτες του, Βασίλη και Σταύρο. «Η γειτονιά αυτή βρίσκεται σε συνεχή άνοδο», μου λένε. «Συγκεντρώνει όλες τις ηλικίες, κάτι θετικό, αφού στους καιρούς που ζούμε είναι καλό να σταθείς τη νύχτα». Πιστεύουν στη σημασία της επικοινωνίας με τον κόσμο, οργανώνουν συχνά πάρτι με χορευτική μουσική και φροντίζουν να προσφέρουν, εκτός των άλλων, και καλό καφέ. «Η ευρηματικότητα είναι ο τρόπος για να πετύχεις», μου τονίζουν. «Η περίοδος που ζούμε είναι σίγουρα μεταβατική, οπότε και η διασκέδαση αλλάζει μορφή και αρχίζει πιο νωρίς». Τιμές: μπίρα από τρία ευρώ, κρασί από τέσσερα, ποτό από επτά και κοκτέιλ από οκτώ ευρώ.

Στο Garaz (συμβολή Μιλτιάδου 2 και Δελφών), που δικαιώνει το όνομά του με διακριτικές αναφορές στην ατμόσφαιρα ενός αμερικάνικου γκαράζ, αλλά και ξύλο, με υποδέχεται ο Δημοσθένης Γκέρτσος. Κάνει λόγο για την αισιοδοξία του όταν αποφάσισε να ανοίξει το μαγαζί πριν από δύο χρόνια. «Είχα ήδη πείρα 14 ετών στον χώρο, οπότε και μεγάλη αγάπη για τη δουλειά», μου λέει. «Το σημείο είναι σωστό και το επίπεδο του κόσμου παραπάνω από ικανοποιητικό. Ωστόσο, γενικά οι νέοι δεν έχουν καλή ψυχολογία εξαιτίας των συγκυριών. Δεν έχουν όρεξη. Πρέπει όμως, όσο είναι δυνατό, να "ξυπνήσουν'», συμπληρώνει. Λειτουργεί από τις 7:30 το πρωί έως τις 2:30 το βράδυ, ενώ τα σαββατοκύριακα παραμένει ανοικτό μέχρι τις 5:00 το πρωί. Οι djs παίζουν funky, jazz και beach house. Τιμές: μπίρα από 3,5 ευρώ, κρασί από τέσσερα, ποτό από 6,5 και κοκτέιλ από οκτώ ευρώ. Για φαγητό (12:00 μμ. – 1:00 πμ.) υπάρχουν μπέργκερ, κρεατικά, σαλάτες και μπαγκέτες.

Δείτε τα υπόλοιπα μαγαζιά στο metropolispress.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα