ΔΝΤ: Ύφεση, ανεργία και «βουτιά» της στερλίνας θα φέρει το Brexit

Συρρίκνωση της οικονομίας 0,8% το 2017 - Άνω του 6% η ανεργία - Διεύρυνση ελλειμμάτων και πλήγμα σε κατανάλωση και επενδύσεις

Σαφή προειδοποίηση προς τους Βρετανούς ψηφοφόρους και όχι μόνο απέστειλε το ΔΝΤ σε έκθεσή του για την οικονομία της χώρας, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση εξόδου από την Ε.Ε. μπορεί να διολισθήσει σε ύφεση.

Σε μία έκθεση 64 σελίδων το Ταμείο τονίζει ότι η ένταση του «κτυπήματος» από ένα Brexit θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες, προσθέτοντας, όμως,

ότι οι οικονομικές συνθήκες στη Βρετανία θα καθιστούν δυσκολότερες σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Παράλληλα προειδοποιεί για το ενδεχόμενο πτώσης των πιστώσεων σε περίπτωση που υποχωρήσει η ρευστότητα στην αγορά, γεγονός το οποίο, πριν απ' όλα τα άλλα, θα πλήξει τόσο τις δαπάνες όσο και τις επενδύσεις.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ εξετάζει δύο σενάρια, ένα «ήπιο» και ένα «σκληρό» αναφορικά με το Brexit. Στο «σκληρό» σενάριο εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας θα υποχωρήσει ραγδαία και αυτή θα συρρικνωθεί κατά 0,8% το 2017. Αποτέλεσμα το μέγεθος της βρετανικής οικονομίας να υποχωρήσει κατά 5,6% έως το 2019 (συγκρινόμενος με το βασικό-ήπιο σενάριο), ενώ η ανεργία θα ξεπεράσει το 6% και το έλλειμμα θα διευρυνθεί.

Εάν επαληθευθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις, η μοναδική διέξοδος θα είναι η επιβολή «βαθιάς λιτότητας».

«Αν και αναγνωρίζουμε ότι η τελική απόφαση ανήκει στους Βρετανούς ψηφοφόρους και αυτή μπορεί να αντανακλά τόσο οικονομικούς όσο και μη οικονομικούς παράγοντες, τονίζουμε ότι οι οικονομικές συνέπειες εξόδου από την Ε.Ε. θα είναι σημαντικές και σαφώς αρνητικές», υπογραμμίζει το Ταμείο.

Σημαντικό πλήγμα αναμένεται να επέλθει και στις εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας, καθώς θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να υπάρξουν διμερής συμφωνίες με τους μέχρι πρότινος εταίρους και με δεδομένο τον αποκλεισμό της χώρας από την ενιαία αγορά της Ε.Ε..

Επιπρόσθετα η αβεβαιότητα θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου μετάβασης που θα ακολουθήσει ενός Brexit, με σημαντική μείωση τόσο των επενδύσεων όσο και των προσλήψεων, ενώ αρκετές εταιρείες πιθανώς να μεταφέρουν την έδρα τους από τη Βρετανία. Οι κλάδοι που μοιάζουν περισσότερο ευάλωτοι είναι αυτοί χρηματοοικονομικών και μεταποίησης.

«Η έξοδος από την κοινή αγορά θα δυσκολέψει την πρόσβαση στις αγορές της Ε.Ε. των χρηματοοικονομικών ομίλων που έχουν έδρα στη Βρετανία – είτε είναι βρετανικές, είτε όχι – και θα τις φέρει αντιμέτωπες με προβλήματα με τις αρχές ελέγχου, ενώ θα τις αναγκάσει να επανεξετάσουν τα μοντέλα λειτουργίας τους», προστίθεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

Σημαντικό εκτιμάται ότι θα είναι το πλήγμα και στην κατανάλωση, ενώ η στερλίνα μπορεί να υποχωρήσει κατά 15% και ο πληθωρισμός να φθάσει στο 4%, δηλαδή διπλάσιος από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας.

Σοφ. Ζαφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα