ΔΝΤ: Ποιοι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για το μέλλον της Ελλάδας

Της Σοφίας Ζαφείρη

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεδριάζει τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και καλείται να «διαβάσει» δύο εκθέσεις οι οποίες αφορούν την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την πραγματικά απίστευτη πληθώρα των διαρροών, η πρώτη έκθεση αφορά την εφαρμογή του δεύτερου Μνημονίου και σε αυτήν καταγράφονται τόσο τα όποια επιτεύγματα όσο και οι αστοχίες στην εφαρμογή του.

Η δεύτερη έκθεση σαφώς πιο σημαντική, καθώς αφορά την άποψη του ΔΝΤ

για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους -ως γνωστόν θεωρεί ότι είναι «απόλυτα μη βιώσιμο» - και θα καθορίσει το κατά πόσο το Ταμείο, αφού πρώτα, βέβαια, εκπληρωθούν οι υπόλοιποι όροι που θέτει, θα συμμετάσχει ή όχι στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα με ουσιαστικό τρόπο και όχι μόνο ως σύμβουλος.

Όπως συμβαίνει, όμως, με όλα τα διοικητικά συμβούλια, είτε εταιρειών, είτε διεθνών οργανισμών, έτσι και αυτό του ΔΝΤ δεν είναι... απρόσωπο. Ακριβώς το αντίθετο, καθώς αποτελείται από 24 επικεφαλής (χαρακτηρίζονται ως directors), τους οποίους διορίζουν τα κράτη-μέλη του Ταμείου και τον Γενικό Διευθυντή (στην τρέχουσα περίοδο τη γενική διευθύντρια, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ), ο οποίος άλλωστε προεδρεύει και των συνεδριάσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει το ίδιο το ΔΝΤ «το 24μελές Διοικητικό Συμβούλιο ελέγχει την καθημερινή λειτουργία του Ταμείου. Τα 24 αυτά στελέχη αντιπροσωπεύουν τα 189 κράτη-μέλη. Οι μεγάλες οικονομίες όπως ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία κτλ έχουν έναν δικό τους εκπρόσωπο, ενώ υπάρχουν και στελέχη που εκπροσωπούν ομάδες κρατών». Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, τα οποία εκπροσωπούν έως και 24 χώρες!

Η βαρύτητα κάθε επικεφαλής είναι απόλυτα ταυτισμένη με τη «βαρύτητα» που έχει ένα κράτος στο ΔΝΤ. Με απλά λόγια με το ύψος των κεφαλαίων που συνεισφέρει στο Ταμείο προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, να καταρτίζει προγράμματα και να παρέχει οικονομική ή συμβουλευτική στήριξη στις χώρες που το καλούν να τις βοηθήσει.

Με δεδομένη την παραπάνω πραγματικότητα ένας εκ των ανθρώπων στα χέρια του οποίου βρίσκεται η ελληνική οικονομία δεν είναι άλλος από τον κ. Sunil Sabharwal, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ, με δεδομένο ότι η υπερδύναμη διαθέτει τα περισσότερα δικαιώματα ψήφου, που φθάνουν στο 16,53%.

Ακολουθεί ο Tetsuya Hiroshima, εκπρόσωπος της Ιαπωνίας (6,16% των δικαιωμάτων ψήφου), ο Jin Zhongxia, εκπρόσωπος της Κίνας (6,09% των δικαιωμάτων), ενώ ο πιο ισχυρός Ευρωπαίος δεν είναι άλλος από τον Klaus Gebhard Merk, ο οποίος εκπροσωπεί τη Γερμανία, χώρα που διαθέτει 5,32% των δικαιωμάτων ψήφου.

Keywords
Τυχαία Θέματα