Δίλημμα για τους Βρετανούς αγρότες το Brexit

Για τους Βρετανούς αγρότες, η αποχώρηση από την προστασία της ΕΕ μπορεί να σημάνει ένα είδος ελευθερίας που δεν έχουν βιώσει εδώ και δεκαετίες. Το μόνο αβέβαιο είναι εάν αυτό θα αποβεί κερδοφόρο ή όχι.

Το Brexit δημιουργεί δίλημμα για όλους τους Βρετανούς αγρότες, από την Ουαλία μέχρι τη Σκοτία. Όλοι προσπαθούν να υπολογίσουν τα πιθανά κέρδη και να τα συγκρίνουν με το ρίσκο της απώλειας περίπου 3 δισ. λιρών σε ετήσιες επιδοτήσεις που πολλοί χρειάζονται

για να μην χρεοκοπήσουν.

Αν και η αγροτική παραγωγή έχει μικρό αντίκτυπο στην οικονομία της Βρετανίας, με ποσοστό κάτω του 1%, παρέχει πάνω από το ήμισυ του φαγητού που καταναλώνεται από τους Βρετανούς πολίτες. Η χώρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε παραγωγή σίτου, χώρα της Ευρώπης, ενώ έχει σημαντικές καλλιέργειες κριθαριού που χρησιμοποιείται σε ουίσκι, αλλά και γαλακτοκομικών και παραγωγής κρέατος. Η ΕΕ υποστηρίζει τους Βρετανούς αγρότες από τη δεκαετία του '60, ενώ η Βρετανία εισήλθε στην Ένωση το 1973.

Το ρίσκο, πάντως, μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγάλο για τους Βρετανούς αγρότες. Ακόμη και σε καλές χρονιές, η ΕΕ παρέχει πάνω από το 50% του εισοδήματος των αγροτών (20.000-22.000 λίρες", σύμφωνα με τον Allan Buckwell, επίτιμο καθηγητή του Imperial College ο οποίος έχει μελετήσει την επίδραση της κοινής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ στην Βρετανία. Μία αποχώρηση από το μπλοκ θα δημιουργήσει περαιτέρω αβεβαιότητα ενώ θα περιορίσει την μακροπρόθεσμη επένδυση.

Keywords
Τυχαία Θέματα