Διακοπές - εξπρές και χωρίς... πολυτέλειες για τους Έλληνες

Αύξηση της τάξεως του 50% στις κρατήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, δείχνουν τα στοιχεία της travelplanet24, για την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου 2016, με δημοφιλέστερους προορισμούς τη Μύκονο, την Πάρο, την Τήνο, τη Νάξο, τη Σύρο και τη Σαντορίνη.

Αρκετά μεγάλη επισκεψιμότητα έχουν και νησιά όπως Σποράδες,

Επτάνησα και Κρήτη, με τη διαφορά ότι, για παράδειγμα στην Κρήτη και την Κέρκυρα, επιλέγονται τα αεροπορικά μέσα.

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ κατά τον Ιούλιο του 2016, προκύπτει ότι διακινήθηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια 8.479.942 εκατομμύρια επιβάτες (αύξηση 7,9% επιβατών εσωτερικού και αύξηση 9,7% επιβατών εξωτερικού), δηλαδή συνολική αύξηση 9,3%. Η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση για τον Ιούλιο καταγράφεται στα αεροδρόμια Ηρακλείου, Ρόδου και Κέρκυρας.

Παρά τα παραπάνω στοιχεία, που δείχνουν άνοδο του επιβατικού κοινού, τόσο από τις ακτοπλοϊκές όσο και τις αεροπορικές κρατήσεις, η κίνηση στα σοκάκια, τα καταστήματα και τα αξιοθέατα των ελληνικών νησιών είναι υποτονική. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης δηλώνουν ότι τα πράγματα είναι «χλιαρά», ενώ οι έμποροι λιανικής μιλούν για πτώση του τζίρου τους που δεν οφείλεται στο ότι οι τουρίστες «βλέπουν αλλά δεν αγοράζουν» αλλά στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κίνηση-κινητικότητα των επισκεπτών.

Βασικός λόγος για την παραπάνω εικόνα είναι η αισθητή μείωση της διάρκειας παραμονής, των Ελλήνων, κυρίως, παραθεριστών στα νησιά. Πριν μια δεκαετία, ο ελάχιστος χρόνος παραθερισμού ήταν 6-8 ημέρες, τώρα όμως έχει μειωθεί στις 3-4 ημέρες.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, οι εγχώριοι ταξιδιώτες που θα επισκεφτούν κάποιο παραθεριστικό προορισμό και θα μείνουν σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν θα ξεπεράσουν το 1,2 εκατ., ενώ παράλληλα όσοι επιλέξουν τελικά να κάνουν διακοπές εκτός από τις ημέρες παραμονής, μειώνουν και τις δαπάνες τους. Η εικόνα φέτος είναι χειρότερη από την περσινή, καθώς , εκτός από τα capital controls, φέτος οι Έλληνες παραθεριστές έρχονται αντιμέτωποι και με η αύξηση του ΦΠΑ σε καταλύματα, εστίαση και μεταφορές, την αύξηση της φορολογίας – έμμεσης και άμεσης - γενικότερα, αλλά και την αναμονή των σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ από τις 18 Αυγούστου...

Keywords
Τυχαία Θέματα