Διαγράφει τα άδικα πρόστιμα η εφορία

του Κωστή Πλάντζου

Βρίσκουν επιτέλους το δίκιο τους οι φορολογούμενοι που προσφεύγουν στην Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Μετά από χρόνια που οι ενστάσεις των φορολογουμένων κατά των άδικων πρακτικών της εφορίας έπεφταν στο κενό (ή και στον κάλαθο των αχρήστων) πλέον σχεδόν όλες εξετάζονται και σε σημαντικό βαθμό οι πολίτες δικαιώνονται, από την ίδια την φορολογική διοίκηση.

Τα απολογιστικά στοιχεία του 2016 δείχνουν ότι από τις 8711 προσφυγές που εγιναν κατά το 2016, εξετάστηκαν οι 8 στις 10 και ο ένας στους έξι φορολογουμένους

(1.523 περιπτώσεις) δικαιώθηκε.

Το πιο σημαντικό; Οι αποφάσεις που δικαιώνουν φορολογουμένους αναρτώνται δημόσια πλέον στο ίντερνετ. Αυτό σημαίνει ότι:

Όλοι μπορούν να ελέγξουν αν νόμιμα απέφυγαν φόρους ή πρόστιμα οι φορολογούμενοι που δικαιώθηκαν. Το πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά είναι πως το σκεπτικό των αποφάσεων (χωρίς τα ονόματα των ενδιαφερομένων) δημοσιεύεται αυτούσιο, για λόγους διαφάνειας και νομιμότητας.

Όλοι μπορούν να γνωρίζουν πώς αντιμετωπίζει η εφορία παρόμοιες υποθέσεις με την δική τους. Έτσι μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του ο κάθε φορολογούμενος πολίτης, όταν διαπιστώνει πως οι μέθοδοι της εφορίας των αδικούν.

Ενημερώνονται όλες οι ΔΟΥ για να σταματήσουν φαινόμενα αυθαίρετης επιβολής προστίμων που αλλιώς θα κατέληγαν στα δικαστήρια ή θα διέλυαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του η ΑΑΔΕ, το 2016 η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών εκπλήρωσε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους στόχους της αποσυμφόρησης των δικαστηρίων και της εδραίωσης σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Φορολογικής Διοίκησης και πολιτών μέσω της απονομής φορολογικής δικαιοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο της προηγούμενης χρονιάς, η Δ.Ε.Δ.:

Εξέτασε έγκαιρα το 77% των ενδικοφανών προσφυγών, υπερβαίνοντας το ποσοστό-στόχο στο Βασικό Δείκτη Απόδοσης του 70% (k.p.i.) κατά 10%.Εξέδωσε 6.720 αποφάσεις επί ενδικοφανών προσφυγών, δηλαδή 15% περισσότερες από εκείνες του 2015 (5.830 αποφάσεις).Εξέτασε υποθέσεις με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, αν τεθεί ως κριτήριο το πλήθος των πράξεων ανά υπόθεση. Επί παραδείγματι, το 2016 στην περιφέρεια της Αθήνας αντιστοιχούν 2,9 πράξεις ανά υπόθεση που εξετάστηκε, ενώ το 2015 στην ίδια περιφέρεια, αντιστοιχούν 1,5 πράξεις ανά υπόθεση (οι σύνθετες υποθέσεις αποτελούνται από περισσότερα και διαφορετικά φορολογικά αντικείμενα.)Πρωτοπορεί ακόμα και μεταξύ αντιστοίχων υπηρεσιών άλλων χωρών της Ε.Ε., δημοσιεύοντας, σταδιακά, κατόπιν ανωνυμοποίησης, όλες τις αποφάσεις, που έλαβε από την έναρξη της λειτουργίας της, 1/9/2013, έως και τις 31/12/2016, στοχεύοντας στην ενίσχυση των σκοπών της διαφάνειας, της λογοδοσίας της δικαιοσύνης και της γνώσης, οι οποίοι διέπουν, μεταξύ άλλων, τη συνολική λειτουργία τόσο της Δ.Ε.Δ., όσο και της Α.Α.Δ.Ε. γενικότερα. Μέχρι το τέλος του έτους 2016, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων περίπου 13500 αποφάσεις επί ενδικοφανών προσφυγών. Επιπροσθέτως, αναρτήθηκαν και οι αποφάσεις επί αιτημάτων αναστολής και μέτρων διασφάλισης.Σε σχέση με το στόχο για αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, μειώθηκε το ποσοστό των υποθέσεων που προσβλήθηκαν με δικαστική προσφυγή, σε 49,4%, δηλαδή 4% κάτω από το 51,2% που ήταν ο στόχος για το 2016 και 7% κάτω από την αντίστοιχη επίδοση για το 2015 (53,1%), σύμφωνα με συνημμένο πίνακα.

Keywords
Τυχαία Θέματα