Διαφωνία... κορυφής για το πετρέλαιο

Τα στοιχεία του ΟΠΕΚ δείχνουν πως επίκειται επανεξισορρόπηση για το πετρέλαιο εντός του 2018, οι προβλέψεις της ΙΕΑ πάλι, λένε το αντίθετο. Γεγονός είναι πως οι αντικρουόμενες απόψεις τους αντανακλούν τις διαφορετικές οπτικές που υπάρχουν για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ.

Αφενός

ο ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι τελικά θα μπορέσει να ξεπεραστεί το θέμα της υπερπροσφοράς πετρελαίου, αφετέρου ΙΕΑ θεωρεί ότι ο στόχος αυτός παραμένει άπιαστος.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Οργανισμού των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο, η μείωση της παραγωγής από τις ίδιες τις χώρες και τους συμμάχους τους θα εξαλείψουν τελικά τα πλεονάζοντα αποθέματα πετρελαίου που προκαλούν πτώση στις τιμές του αργού εδώ και πάνω από τρία χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με την άποψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία συμβουλεύει τους καταναλωτές, το πλεόνασμα μόλις και μετά βίας θα μειωθεί.

Τίποτα απο αυτά δεν φαίνεται σωστή εκτίμηση, αναφέρει ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του τομέα εμπορευμάτων της Saxo Bank, Ole Sloth Hansen, καθώς, όπως λέει, σε κάθε περίπτωση, οι μεταβολές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές.

Στα τέλη του 2016, ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία ήρθαν σε συμφωνία μετά από αρκετές δεκαετίες αντιπαλότητας και δυσπιστίας με στόχο να τερματίσουν την πτώση στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, μια πτώση που έπληξε τις οικονομίες τους. Μείωσαν τις προμήθειες πετρελαίου όπως υποσχέθηκαν με συνέπεια, το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ να ξεπεράσει αυτή την εβδομάδα τα 65 δολάρια το βαρέλι.

Τόσο η IEA όσο και ο ΟΠΕΚ συμφωνούν ότι οι μειώσεις της παραγωγής αποδίδουν.

Τα πλεονασματικά αποθέματα πετρελαίου στις ανεπτυγμένες χώρες μειώθηκαν σε 111 εκατομμύρια βαρέλια τον Οκτώβριο, από 291 εκατομμύρια τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με την ΙΕΑ, που ιδρύθηκε το 1974 μετά το εμπάργκο που επιβλήθηκε στο αραβικό πετρέλαιο.

Εκεί που διαφωνούν είναι στο τι θα συμβεί στη συνέχεια. Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η επανεξισορρόπηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη του επόμενου έτους, καθώς τα αποθέματα θα μειωθούν κατά περίπου 130 εκατομμύρια βαρέλια το 2018. Αντίθετα, η ΙΕΑ θεωρεί ότι τα αποθέματα θα παραμένουν σταθερά καθώς ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς ξεπερνά την άνοδο της ζήτησης. Προειδοποίησε δε τον ΟΠΕΚ ότι το Νέο Έτος μπορεί και να μην είναι τόσο ευτυχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα