Δεμερτζή (Bruegel): Μεταβατική περίοδος μετά το ελληνικό πρόγραμμα

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα περάσει από μεταβατική περίοδο που θα περιλαμβάνει επιτήρηση από τους θεσμούς εξέφρασε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Bruegel Μαρία Δεμερτζή, μιλώντας το Σάββατο στον Αθήνα 984.

Δεν πηγαίνουμε σε μια -ας την ονομάσουμε- απελευθέρωση. Κατά την άποψη μου, θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος στην οποία οι θεσμοί θα έχουν όπως τώρα κάποιο ρόλο στον τρόπο που οργανώνεται η ελληνική οικονομία. Ελπίζω

αυτή η περίοδος να είναι προβλέψιμη, να ξέρουμε δηλαδή πόσο θα διαρκέσει και πιο ελαφριά σε σχέση με τη σημερινή επιτήρηση", επεσήμανε.

Χαρακτήρισε αναγκαία τη μετατροπή του ESM σε ένα Fund στο οποίο θα μπορούν να καταφεύγουν, υπό προυποθέσεις, χώρες που χάνουν την πρόσβασή τους στις αγορές. Το Ευρωπαικό Νομισματικό Ταμείο θα είναι μάλιστα ιδιαίτερα χρήσιμο σε ό,τι αφορά αναδιαρθρώσεις στον τραπεζικό τομέα, όπως δήλωσε.

Ωστόσο παρατήρησε ότι δύσκολα μπορεί να λειτουργήσει ένας μηχανισμός μεταρρυθμίσεων, αφού αυτές οι πολιτικές λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο. Δυσκολίες συναντά και η ουσιαστική θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, αφού αποφάσεις όπως η φορολόγηση ανήκουν στον στενό πυρήνα της εθνικής διακυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα