Σόιμπλε: Στο χέρι της Ελλάδας η πρόοδος των συμφωνηθέντων και η εκταμίευση της δόσης

Στο χέρι της Ελλάδας εναπόκειται η πρόοδος του προγράμματος και η εκταμίευση της επόμενης δόσης, δήλωσε πριν από λίγο, εισερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μπρατισλάβα ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών πάντως έσπευσε να ...καθησυχάσει δηλώνοντας πως «δεν είναι ασυνήθιστο» η Ελλάδα να ολοκληρώνει τις δεσμεύσεις της στο τέλος

του συμφωνηθέντος χρονικού πλαισίου και σημείωσε πως περιμένει απ' τους θεσμούς σήμερα να προβεί σε μία αναλυτική παρουσίαση για την εφαρμογή των μέτρων, όπως συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε την Ελλάδα να αυξήσει τον ρυθμό προόδου και να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα που απομένουν, έτσι ώστε να εκταμιευτεί η δεύτερη υποδόση ύψους 2.8 δις ευρώ.

Πάντως αναφορικά με την πρόοδο που έχει γίνει, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε ως «μη ρεαλιστικό» μέρος του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος για το ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως να μειώνει την πίεση προς τις ελληνικές Αρχές, συμπληρώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν έχουμε πλέον τη δικαιολογία του καλοκαιριού και έχουμε να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού».

Σχετικά με τη ΕΛΣΤΑΤ και την δίκη του πρώην Προέδρου της Ανδρέα Γεωργίου, ο Ολλανδός πολιτικός χαρακτήρισε την όλη δίκη ως ατυχή, λέγοντας στη συνέχεια πως είναι μεγάλης σημασίας να υπάρχουν αξιόπιστες ελληνικές στατιστικές Αρχές και συμπλήρωσε πως έχει «γίνει επίσης μια δήλωση από τον κ. Χουλιαράκη στην ελληνική Βουλή και για τώρα πρέπει να περιμένουμε».

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στην περίπτωση της Βρετανίας, ζήτησε την επίσπευση της έναρξης της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι με το Brexit, αυτή που θα υποφέρει περισσότερο θα είναι η βρετανική οικονομία

Λίγο νωρίτερα ο οικοδεσπότης του σημερινού Eurogroup, υπ. Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Κάζιμιρ δήλωνε πως «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά αλλά απομένουν πολλά περισσότερα». Ο ίδιος αρκέστηκε να αναφέρει το πρόγραμμα των σημερινών συζητήσεων τόσο στο Eurogroup όσο και στο Ecofin που θα ακολουθήσει.

«Το καλοκαίρι τελείωσε και πρέπει να μιλήσουμε για πολλά ανοικτά θέματα», δήλωσε ο κ. Κάζιμιρ. «Περιμένω να συζητήσουμε την κατάσταση των δαπανών. Έπειτα θα γίνει ενημέρωση για την Ελλάδα. Στην Αθήνα έχουν κάνει πολλά όμως απομένουν πολλά περισσότερα. Επίσης θα ενημερωθούμε για την Ισπανία και την Πορτογαλία και τις θέσεις των δύο κυβερνήσεων για τη δημοσιονομική τους προσαρμογή».

Σε ότι αφορά το Ecofin ο κ. Κάζιμιρ επιβεβαίωσε εμμέσως ότι στις σημερινές συζητήσεις θα τεθεί επί τάπητος τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στα πρότυπα του ΔΝΤ. «Θα συζητήσουμε τη δημιουργία μίας εργαλειοθήκης για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών κρίσεων», σημείωσε προσθέτοντας πως τα φορολογικά θέματα θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο της συνεδρίασης του Ecofin.

Λίγο αργότερα ο κ. Κάζιμιρ έσπευσε να χαιρετήσει τον Έλληνα υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος και τον αναπληρωτή του Γ. Χουλιαράκη ο οποίος είχε εισέλθει χωρίς να κάνει δηλώσεις

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ερωτήθηκε απ' τους δημοσιογράφους για το θέμα της Ιρλανδίας και της Apple και δευτερευόντως για την Ιταλία.

Σχετικά με τον Αμερικάνικο κολοσσό Apple και την υπόθεση φοροδιαφυγής του, δήλωσε πως, η Επιτροπή είναι ένα πολιτικό σώμα και γίνεται προσπάθεια για πάταξυ της φοροδιαφυγής σε διεθνές επίπεδο, μαζί με τους G20 και τις χώρες του ΟΑΣΑ.

«Ξεκάθαρα μια πολυεθνική πρέπει να πληρώνει φόρους εκεί που έχει έσοδα» είπε ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων και συμπλήρωσε πως αυτή δεν είναι μια «απόφαση εναντίων των ΗΠΑ, αλλά βασίζεται σε δεδομένα και κανόνες».

Εκφράζοντας την πλήρη στήριξη του στην Επίτροπο Μάργκαρετ Βεστάγκερ που ηγείται των προσπαθειών για δίκαιη φορολόγηση της Apple, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα κοινό σύστημα υπολογισμού φορολογίας στις εταιρείες, όπως και την δημιουργία μιας λίστας των κρατών που δρουν ως φορολογικοί παράδεισοι, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί περαιτέρω η φοροδιαφυγή.

Στη συνεδρίαση συμμετέχει και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πολ Τόμσεν

Η είσοδος του υπ. Οικονομικών της Κύπρου κ. Χάρη Γεωργιάδη

Η στιγμή εισόδου του Πρόεδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι

Από τη πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομιών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, η χώρα του οποίου βρίσκεται σε μια νομική διαμάχη με την Ευρωπαική Επιτροπή έπειτα από την απόφαση της τελευταίας για απόδοση των φόρων εισοδήματος που αναλογούν στην Ιρλανδία από την Apple, ύψους 13 δις. ευρώ, ξεκαθάρισε την αντίθεση του με τις αποφάσεις και για άλλη μια φορά δήλωσε πως θα κινηθεί νομικά μαζί με την Apple.

Αφού ανέλυσε γιατί η Ιρλανδία βρίσκεται «στο μέτωπο της μάχης κατά της φοροδιαφυγής» και τα μέτρα που έχει λάβει για να την καταπολεμήσει, ο Μάικλ Νούναν είπε πως δεν συμφωνεί με τις τοποθετήσεις του Πίερ Μοσκοβισί νωρίτερα και πως η πρόοδος για κοινή αντιμετώπηση της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη είναι «πολύ μικρή».

Ερωτηθείς για τη χώρα μας δήλωσε πως «περιμένω να γίνει σήμερα μία επίσημη ενημέρωση για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος απ' όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Δεν περιμένω ότι θα ληφθεί κάποια μεγάλη απόφαση. Εύχομαι στην Ελλάδα να καταφέρει να ανακάμψει και οι προσπάθειες να αποδώσουν. Ξέρω ότι είχαν ένα καλό τουριστικά καλοκαίρι. Τους εύχομαι να συνεχίσουν στο δρόμο προς την ανάκαμψη».

Ερωτηθείς για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, είπε ότι απλά ξέρει γι αυτό από τις εφημερίδες και ότι δεν γνωρίζει τα στοιχεία της υπόθεσης.

Στο κτίριο εισήλθε ήδη ο υπ. Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν

Λίγο αργότερα ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν και ο Μάριο Ντράγκι έστησαν «πηγαδάκι» συζητώντας ενδεχομένως για το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας το οποίο βρίσκεται υπό πίεση.

Κατά την είσοδο του στην αίθουσα της συνεδρίασης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να χαιρετήσει τον ομόλογο του της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν στρατιωτικά.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM σπεύδει να χαιρετήσει τον Ευ. Τσακαλώτο και το Γ. Χουλιαράκη

«Πηγαδάκι» έστησαν η ελληνική και η ισπανική αποστολή

Από νωρίς στη θέση του και ο υπ. Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο

Ακολουθεί βίντεο με τα «πηγαδάκια» πριν την έναρξη της συνεδρίασης

Keywords
Τυχαία Θέματα