Δεύτερη ευκαιρία ή τελευταία;

H αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα προχωρήσει. Το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί πια σύσσωμη την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα είναι πλέον άλλο: το εσωτερικό χρέος.

Πρόκειται για μια βραδυφλεγή βόμβα της τάξης των 230 εκατ. ευρώ, δηλαδή μεγαλύτερη του ΑΕΠ, που περιλαμβάνει οφειλές προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα κόκκινα

δάνεια. Είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής των μνημονίων, που εγκυμονεί αδιέξοδα και περιθωριοποίηση τμημάτων της κοινωνίας - και αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, θα τείνει να γίνει βασική αιτία μελλοντικών ανατροπών.

Η πρώτη κατ’ ουσίαν οργανωμένη προσπάθεια, που ξεκινά ειδικά για τη βάση που αποτελούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, προέρχεται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ, με επίκεντρο τη δεύτερη ευκαιρία και την έγκαιρη προειδοποίηση.

Το πρόγραμμα αυτό, που ξεκινά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα περιλάβει σε πιλοτικό επίπεδο 700 ελληνικές επιχειρήσεις, θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία και την Πολωνία. Οι χώρες που παρέχουν τεχνογνωσία είναι η Γερμανία, η Δανία και το Βέλγιο. Ο στόχος της DG Grow είναι να βοηθηθούν 20.000 επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε 3 χρόνια και να διασωθούν 1,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Το όλο ζήτημα αφορά την εναρμόνιση των κρατών-μελών σε μια νέα οδηγία που θα δίνει τη δυνατότητα σε μη δόλιους υπερχρεωμένους να επανακάμψουν στο επιχειρείν. Το ζήτημα αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς εμείς βρισκόμαστε προ της εφαρμογής του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που είναι άγνωστο πώς θα λειτουργήσει.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που ενθαρρύνει αυτή την πρωτοβουλία, στάθηκε σε δύο τομείς:

■ Ο πρώτος αφορά τη χρηματοδότηση και τη σημασία των συνεταιριστικών τραπεζών.
■ Ο δεύτερος σε επενδυτικές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί -650 τον αριθμό- για χρηματοδότηση.

Ευτυχώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχεται ότι αυτά δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί το βάθος του προβλήματος. Και μπορεί βέβαια ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου να λέει οξυδερκώς ότι θα χρειαστούν 10 χρόνια για να λυθούν τα ζητήματα, το ζητούμενο όμως είναι να υπάρξουν άμεσα κινήσεις.

Είναι πολύ σχετικό να πούμε ποια είναι η έγκαιρη προειδοποίηση και πώς θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία όταν οι κύκλοι κρίσης - υπερχρέωσης είναι τόσο στενά συνδεδεμένοι ώστε το φάσμα της χρεοκοπίας προβάλλει αρκετές φορές με τη μορφή χιονοστιβάδας.

Από την άλλη πλευρά, εισερχόμαστε πλέον στον στενό πυρήνα διαχείρισης της κρίσης των κόκκινων δανείων. Μέχρι και τα ακίνητα θα διαχειρίζονται τα funds, όμως οι πρώτες κινήσεις, όπως φάνηκε από την Τράπεζα Αττικής, δίνουν τεράστιες εκπτώσεις κατά την πώληση επί της ονομαστικής αξίας του δανείου.

Κοντολογίς, υφίσταται το ρίσκο κλιμάκωσης εξελίξεων με αιματηρές συνέπειες σε ένα περιβάλλον που δεν θα μπορεί να ανακάμψει ουσιαστικά. Και τότε θα καταστεί ο εν δυνάμει καταλύτης που θα σκορπίσει στον άνεμο τα όποια ευεργετήματα θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα